eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Aranyláz Szegeden

Csütörtökön kezdődik a legeredményesebb honi sportág világbajnoksága Szegeden. A 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság megrendezése 650 millió forintba kerül. A 163 ezer lakosú nagyváros központjától pár kilométerre található a mesterségesen kialakított, széltől óvott, világszínvonalú 2400 méter hosszú Maty-éri pálya, ahol a legóvatosabb becslések szerint is legalább hatszor hallható lesz a hétvégén a magyar himnusz. A vb-re 82 ország sportolói neveztek, a nemzetek száma minden eddigit felülmúl.

Magyarország legszebb kajakpályáján harmadszor rendeznek világversenyt. Nyolc esztendővel ezelőtt világbajnokságnak adott otthont Szeged, míg 4 éve, 2002-ben Európa legjobbjai vetélkedtek Csongrád megye szívében.

Az 1998-as vébén a magyar versenyzők 7 arany, 5 ezüst és 5 bronzérmet nyertek, míg 2002-ben az Eb-n 10 aranyat, 7 ezüstöt és 2 bronzot lapátoltak össze a hazai sportolók.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a rendezvény bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországnak, a magyar szövetségnek hihetetlen presztízs az esemény megrendezése.

Az elnök szavait alátámasztja, hogy nemcsak a közszolgálati televízió közvetíti élőben a versenyt, hanem az Eurosport, a német ZDF és a kanadai CBS Sport is. (A versenyek közvetítésének technikai megteremtése 35 millió forintba került. A bérelt, drótpályán, illetve síneken futó kamerákat már a németországi labdarúgó-világbajnokságon is használták - hatalmas sikerrel.)

Sikerkapitány

Angyal Zoltán szövetségi kapitány immár tizedik éve vezeti a legeredményesebb magyar sportágat. A mester irányításával 17 világversenyen (a szegedi lesz a nyolcadik vébéje!) 50 aranyérmet nyertek a magyar sportolók.

Legutóbb, pár hete, a csehországi Európa-bajnokságon hódították meg kajakosaink a nézőket. Bár a szövetségi kapitány csak a felkészülés egyik állomásának tekintette az Eb-t, ezért versenyzői nem csúcsformában álltak rajthoz, így is 10 arany, 4 ezüst és 4 bronzéremmel zárták a versenyt.

Aranylányok

 

A lányok szinte száz százalékos teljesítményt nyújtottak (Kovács és Janics párosban és négyesben egyaránt triplázott) és csak egyetlen számban nem állhattak a dobogó legfelső fokára. Paksy Tímea 200 méteren hatalmas versenyben néhány centivel kapott ki a szám specialistájától, a több éve veretlen spanyol Portelától.

A kenusok mezőnyében négyeseink a két hosszabb távon bronz, míg 200 méteren ezüstérmet szereztek, ami bíztató a szegedi vb előtt. Kenu párosban Kozmann György és Kolonics György indult minden számban és mindhárom távon csupán kevéssel maradtak le a dobogóról.

{{keretes_cim}}

Kovács Katalin olimpia bajnok és tizenötszörös világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok. A világ messze leggyorsabb és legjobb női kajakpárosának a tapasztaltabb tagja csak 4 évente öregszik, hiszen születésnapja február 29-én van. Az MTK sportolója már 7 esztendeje, 23 évesen elvégezte a Testnevelési Egyetem kajak szakedzői szakát.

A bácskapalánkai születésű Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világ- és tízszeres Európa-bajnok. A 24 éves versenyzőnő az egykori Jugoszláviában született és az athéni olimpia előtt 101 nappal kapta meg az engedélyt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy magyar színekben elindulhasson a játékokon. A váltás sikeres volt, hiszen a sydneyi olimpián még jugoszláv versenyzőként negyedik lett, míg Athénban Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával 2 aranyérmet nyert.

Kenu párosban a világbajnokságon 200 méteren a Végh Attila, Kovács Gergely páros indul, akik szintén éremeséllyel vágnak neki az augusztus 17-én kezdődő viadalnak.

A kenu egyeseknél 1000 méteren a sérüléséből gyorsan felépült Vajda Attila áll majd rajthoz, akinek nem titkolt szándéka elcsípni az első három hely valamelyikét. 500 méteren Mike Róbert, míg 200 méteren Bozsik Attila képviseli Magyarországot.

Mike Róbert az Eb-n 9. lett, ami egy ilyen fiatal versenyzőtől szép teljesítmény, úgyhogy az ő esetében a döntőbe kerülés a cél Szegeden, míg Bozsik Attila az 7. helyen zárt az Európa-bajnokságon, ő pedig ezen szeretne javítani.

A kajakosoknál a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros 1000 méteren első, míg 500 méteren második lett, csakúgy, mint Benkő Zoltán, aki ugyanezt fordítva tette, ő 1000 méteren lett második és az 500-as futamban diadalmaskodott. Senkit nem lepne meg, ha Szegeden megismételnék ezt a teljesítményüket.

Kétszáz méteren kajak egyesben Boros Gergely áll majd rajthoz, aki az Eb-n negyedikként zárt, míg párosban a Sík Márton-Csamangó Attila egység indul. Õk az első öt hely egyikét kaparinthatják meg.

 

Debütáló bajnokok


A négyesek mezőnyében a klasszikus, 1000 méteres távon a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor egység indul majd. Õk kihagyták az Európa-bajnokságot, úgyhogy ebben a felállásban a vébén debütálnak. Az egyaránt kétszeres olimpiai bajnok Vereckei és Horváth rutinja sokat segíthet, az a "kényszerítő" körülmény pedig, hogy csapattársaikkal csupán ebben az egy számban harcolták ki az indulási jogot, kettőzött erőbedobásra sarkallhatja őket.

Ötszázas és kétszázas négyesünk az Eb-n 3. lett, de mindkét egység ennél többet, jobbat akar a népes hazai szurkolósereg előtt

 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×