eur:
395.33
usd:
365.24
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Montoya a büntetést, Heidfeld a sérülést úszta meg a tömegbaleset után

Versenybalesetnek minősítették az Egyesült Államok Forma-1-es nagydíján történt incidenseket, így senki nem kapott büntetést. A döntésben az is szerepet játszhatott, hogy a McLaren-Mercedes pilótái nem hibáztatták egymást.

Az indianapolisi futam első körében két tömegbaleset is történt. Az egyik elején a hirtelen fékezni kényszerülő Kimi Räikkönen McLarenjébe hátulról belerohant csapattársa, Juan Pablo Montoya.

A kolumbiai versenyző az eset után sajnálkozott, szégyennek minősítette a kieséseket, ugyanakkor nem ismerte el saját felelősségét. Montoya kiemelte, hogy az ütközés előtt - miután az angol Jenson Button leszorította a két McLarent - Räikkönennek hirtelen nagyot kellett fékeznie.

Räikkönen: Nézd vissza a videón, és megtudod, mi történt!

A versenybíróság előtt és a csapat hivatalos közleményében a finn pilóta sem hibáztatta Montoyát. Räikkönen diplomatikusan annyit mondott, hogy "nyilvánvaló, mi történt". Korábban az őt faggató újságíróknak a videofelvételek egyszerű visszanézését javasolta.

Hozzátette, hogy a baleset veszélye mindig fokozott a középmezőnyben autózók számára, de így is nagyon nehéz lesz kiheveriük az Indianapolisban történteket.

Dennis láncreakcióról, Haug közvetve Montoya hibájáról beszélt

Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke arról beszélt, hogy az incidensnél Montoya jobbra nézett, ezért nem tudott idejében reagálni az előtte zajló eseményekre. A wokingiak első embere óvatosan megjegyezte, hogy nem egyszerű a saját pilótáit kritizálni, mindenkinek profihoz méltóan kell dolgozni.

Dennis szerint láncreakció részese volt Räikkönen és Montoya: a videofelvételek alapján a német Nick Heidfeld Buttont akadályozta, aki Montoya felé vette az irányt, ezután pedig elkerülhetetlennek tűnt az ütközés.

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója ugyanakkor egyetértett az évek óta már szakkommentátorként dolgozó Niki Laudával, aki azt mondta, hogy az egyik baleseteknél altalában a hátulról érkező pilóta - ez esetben Montoya - a hibás.

Coulthard: Kösz, Juan!

A kolumbiai pilótával nem éppen baráti viszonyt ápoló David Coulthard megköszönte mclarenes utódjának a manővert. A hetedikként célba érő skót annak is köszönhetően szerzett két pontot, hogy Montoya eltakarította előle a riválisokat.

Néhány héttel ezelőtt a Red Bull versenyzője kikelt magából a kolumbiai viselkedése miatt, és gusztustalannak nevezte Montoya vezetési stílusát. Később Coulthard elnézését kért kemény szavai miatt.

Heidfeld most megúszta

A balesetnél a nézők leginkább Heidfeldért aggódhattak: a német versenyző BMW-jével a levegőbe emelkedett, megpördült, de sértetlenül szállt ki a roncsból.

A Forma-1-ben a szigorú biztonsági előírások miatt az utóbbi időben már igen ritka a sérüléssel járó incidens, de az indianapolisi pálya így is a veszélyesebbek közé tartozik. A célegyenes előtti ovális részen a pilóták óránkénti 325-335 km-es sebességig gyorsulnak, itt egy technikai hiba már komoly problémát okozhat.

Ralf Schumacher ezúttal sem ért célba

A Michelin-gumi hibája miatt Ralf Schumacher 2004-ben és tavaly is megsérült az Egyesült Államok Nagydíján. Két éve több futamot is ki kellett hagynia a Williamsszel, és egyes orvosi jelentések szerint egy időre még a pályafutása is veszélybe került a futamon történtek miatt. Emlékezetes, hogy a baleset után két percig mozdulatlanul ült roncsgépében a tehetetlen német versenyző, mire a segítségére siettek.

Tavaly a Toyotához igazolt Ralf Schumacher az egyik szabadedzésen ismét összetörte autóját, és nem is állhatott volna rajthoz, igaz, a francia gumigyártó végül visszaléptette az összes csapatát. Az ifjabbik Schumacherrel történtek hívták fel a figyelmet az abroncs általános hibájára, ez volt a kirobbantója a tavalyi indianapolisi botránynak.

Ralf Schumachernek biztosan nem az indianapolisi a kedvenc versenye. A Toyota versenyzője vasárnap az ötödik helyen - a címvédő spanyol Fernando Alonso előtt - haladt, amikor műszaki hiba miatt fel kellett adnia a futamot.

Bátyja, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher magabiztosan nyerte meg a versenyt, amelyet összesen kilenc pilóta fejezett be.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×