eur:
393.08
usd:
351.43
bux:
73315.37
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Pixabay.com

Új vállalkozásfejlesztési pályázat a horizonton - a nap hírei

Ukrajna nem újítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó szerződést. A spanyol kormány nemzetbiztonsági okra hivatkozva elutasította a magyar Ganz-Mávag ajánlatát a Talgóra. Mától újra elérhetők a szamárköhögés elleni védőoltások a patikákban.

Ukrajna nem újítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó szerződést – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij egy kijevi fórumon úgy fogalmazott, hogy ha európai cégek igényt tartanak a tranzitra, Kijev megfontolja kérésüket. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy szeptemberben találkozik Joe Biden amerikai elnökkel.

A változékony pénzpiaci folyamatok, a geopolitikai feszültségek és az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is óvatos, türelmes megközelítést tesznek szükségessé – hangsúlyozta a jegybank alelnöke a kamatdöntés után. A monetáris tanács változatlanul, 6,75 százalékon hagyta az alapkamatot, és nem változott a kamatfolyosó két széle sem.

Meghiúsult a magyar vasúti gyártó vásárlás: a spanyol kormány elutasította a magyar Ganz-Mávag ajánlatát a Talgóra. A spanyol gazdasági minisztérium közleménye szerint a magyar befektetés nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. A magyar konzorcium, amelynek tagja a Corvinus állami alap is, márciusban mintegy 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot tett a Talgo összes részvényére.

Helyreállt a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvaron - közölte a MÁV helyettes szóvivője. Váczi Viktor az InfoRádiónak megerősítette: a hatvani és újszászi vonatok után a hegyeshalmi és pécsi vonalról is a menetrend szerint érkeznek a vonatok

Jövő hétfőn megkezdődik Magyarország tengeri kikötőjének építése. A hvg.hu a trieszti kikötői hatóság közlése alapján ír arról, hogy 2025 december 31-ig medertisztítási munkák folynak majd a csatornában, amelynek rakpartján Magyarország terminált létesít. A beruházás összértéke több mint 206 millió euró, jelenlegi árfolyamon 81 milliárd forint.

Egy új kkv-fejlesztési államtitkárság létrehozásáról egyeztet a nemzetgazdasági miniszter a kormányfővel. Nagy Márton az atv.hu-nak úgy nyilatkozott: az új államtitkárság az érintettekkel tartana kapcsolatot. A tervezett szakmunkás hitelről azt mondta: a 17-22 év közötti szakképző iskolát, vagy szakgimnáziumot elvégzett fiatal a munkába állás után 10 éves futamidejű, szabad felhasználású hitelt vehetne fel, ha vállalja, hogy Magyarországon él és dolgozik.

Mától újra elérhetők a szamárköhögés elleni védőoltások a patikákban - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának vezetője. Az oltóanyagot receptre írja fel a háziorvos, a várandósoknak pedig a nőgyógyász. Dánielisz Ágnes megerősítette: hétről hétre nő a megbetegedéssel összefüggő bejelentések száma.

Minden vármegyeszékhelyen áldozatsegítő központot létesítene a kormány - közölte az igazságügyi miniszter. Tuzson Bence Újbudán a legújabb áldozatsegítő intézmény átadásán elmondta: a központ már a 2. Budapesten, és hamarosan Győrben is nyílik majd.

Fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerőműnél - jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi az orosz-ukrán határ közelében található Kurcsatovban működő létesítményt látogatta meg. Eközben az ukrán főparancsnok közölte, már mintegy 600 orosz hadifoglyot ejtettek a kurszki régióban a hadművelet augusztus 6-i kezdete óta.

Az amerikai vezérkari főnök szerint a Közel-Keleten csökkent a háború kiterjedésének közvetlen veszélye, de Irán továbbra is jelentős kockázatot jelent. Charles Brown erről Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel tartott esti találkozója után beszélt.

Globális SOS-jelzést küldött a klímaváltozás csendes-óceáni szigetekre gyakorolt hatása miatt az ENSZ főtitkára, António Guterres. A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint ugyanis gyorsulva emelkedik a tengerszint, az óceánok felmelegednek és savasodnak, ezért veszélyben forog a szigetek társadalmi-gazdasági életképessége.

Egymilliárd euróval járulna hozzá árvízkárok enyhítéséhez több uniós országban az Európai Unió. A támogatás Olaszországot, Szlovéniát, Ausztriát, Görögországot és Franciaországot érintené a 2023-ban pusztító árvizek utáni helyreállítás költéségeihez.

Sevilla jogszerűen kapcsolhatná le a vízhálózatra illegálisan rácsatlakozó, főként turistáknak kiadott apartmanokat - írja a BBC. Erről még korábban döntött a város bírósága. Sevilla szerint 5 ezer illegálisan kiadott apartman csatlakozik a vízhálózatra.

Az olasz hatóságok lefoglalták az Orvosok Határok Nélkül hajóját a Földközi-tengeren, Salerno kikötőjében. A hatóságok szerint a szervezet megsértette a migrációs előírásokat. A Geo Barents 60 napig nem szállhat tengerre. A hajó kapitányára 3.300 euró pénzbírságot szabtak ki.

A fővárosi önkormányzat ad otthont szeptember 20-a és október 27-e között az idei World Press Photo kiállításnak. A főpolgármester Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: az állami cenzúra hatása nem maradt el, sok intézmény nem merte idén befogadni a világ számos nagyvárosában bemutatott kiállítást.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint jogsértő a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezése, ezért hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés erről szóló rendelkezését. A döntésről a sétány elnevezését kifogásoló Fővárosi Kormányhivatal számolt be.

Elhunyt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész. 70 éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál. Mihályi Győző a József Attila Színház társulatának több mint 20 éven át volt a tagja. Művészetét több kitüntetéssel is elismerték.

Címlapról ajánljuk
Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

A múlt heti, három halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, egy szíriai illegális menekült által végrehajtott németországi terrorcselekmény hullámai átcsaptak a szomszédos Ausztriára is. A sajtójelentések szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a menekültválság, illetve az illegális menekültek kitoloncolása foglalkoztatja leginkább az osztrák lakosságot is. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra reagált Karl Nehammer kancellár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Kis pluszban zárt Amerika

Kis pluszban zárt Amerika

Gazdasági információk tekintetében ma érkzett a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatot a jegybank monetáris tanácsa. Bár a tőzsdén nem volt különösebben markáns hatása a kamatdöntésnek, a devizapiacon már vannak izgalmak: erősödésbe kapcsolt a forint a vezető devizákkal szemben. Óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai. A tengerentúlon minimális emelkedéssel zártak a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×