eur:
395.24
usd:
368.37
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay.com

Fontos SMS-eket küldhet a NAV - a nap hírei

Jövő hétfőtől megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt. Kivezetheti a kormány gyógyszergyártói külön- és extraprofitadót. Németországban a heves ellenállás miatt mégsem vezetik be a sorkötelezettséget. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos egységesített értékpapírhozam-mutatóval kapható. Ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.

Ősszel dönt a kormány arról, hogy jövőre is megmarad-e a gyógyszergyártói különadó, illetve a gyógyszergyártói extraprofitadó – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton úgy fogalmazott: személyes álláspontja az, hogy abban a szektorban, ahol nincs extraprofit, ott ki kell vezetni az adót, a gyógyszeripar pedig ilyen.

Továbbra is stabilnak nevezte a magyar bankrendszert a jegybank főosztályvezetője, de a profit az idén már csökken. Dancsik Bálint az MNB a jelentés ismertetésekor közölte: a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség oka elsősorban a növekvő nettó kamatjövedelem volt.

Értesítést küld a NAV-Mobil a biztosítotti jogviszony változásairól. Így a felhasználók azonnal megtudhatják, ha munkáltatójuk módosította a foglalkoztatásuk feltételeit.

Májusban is folytatódott a regisztrált álláskeresők számának csökkenése – írja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A regiszterben csaknem 226 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta a 3. legalacsonyabb adat.

Egymilliárd forintos támogatással megerősíti a kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának mentorprogramját. A program szeptembertől indulhat el, a cél, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók minél több támogatást kaphassanak.

Az LMP azt követeli, hogy a kormány azonnal állítsa le az akkumulátoripar állami támogatását. Szerintük a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választások tétje, hogy lesznek-e olyan képviselők, akik hajlandóak tenni ez ellen.

A Mi Hazánk antiglobalista Európai Uniót akar, és egy új európai parlamenti frakciót épít – jelentette ki a párt fővárosi- és EP-listavezetője. Toroczkai László az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a német AfD-vel közösen hoznának létre új pártcsaládot.

Átfogó reformot sürget a közösségi közlekedésben az MSZP. Varga László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerint meg kell újítani az infrastruktúrát, modernizálni kell a járműparkot, fejleszteni kell az utaskiszolgáló létesítményeket és optimalizálni kell a menetrendeket. Úgy vélte: az uniós pénzekből lenne erre forrás.

Jogerősen egy év 10 hónap börtönre enyhítette az antifaügy másodrendű vádlottjának büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Az indoklás szerint a szélsőbaloldallal szimpatizáló német vádlott beismerő vallomást tett, és bár jelen volt, de tavaly februárban, Budapesten nem vett részt a szélsőjobboldalinak vélt emberek csoportos bántalmazásában.

Egy kardiovaszkuláris és egy új transzplantációs stratégia kidolgozását nevezte a magyar uniós elnökség egészségügyi programja legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Genfben, a WHO közgyűlésén arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az Európai Unióban.

Németországban a heves ellenállás miatt mégsem vezetik be a sorkötelezettséget – ismertette a Spiegel hírmagazin. Az új elképzelés szerint kedvezményekkel csábítanák a fiatalokat a Bundeswehrbe. A hivatásos állomány mellett bevezetnék a 12 havi önkéntes szolgálatot, amelyért cserébe ingyenes jogosítvány, könnyített egyetemi felvételi, kedvezményes diákhitel, ingyenes nyelvtanfolyamok járnának.

Kijevnek joga van nyugati fegyvereket használni oroszországi célpontok elleni támadáshoz - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. Josep Borrell arra buzdította a tagországokat, hogy teljesítsék a Kijevnek ígért fegyverszállításokat.

Energetikai segélytervet dolgozott ki Ukrajna számára a svéd kormány. Svédország mintegy 650 millió svéd korona értékben vásárol generátorokat, transzformátorokat és napelemeket Ukrajna számára, hogy újraindíthassa erőműveiben az áramtermelést.

Svédország felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, hogy lehetővé váljon az F-16-os amerikai harci gépek ukrajnai hadrendbe állítása. Ukrajna tavaly kezdett tárgyalásokat Svédországgal a Gripenenek átvételének lehetőségéről.

Elmarasztalta Lengyelországot elektronikus megfigyelési rendszere miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület megállapította, hogy a rendszer az állampolgárok túlzott megfigyeléséhez vezethet.

Felülbírálta a grúziai parlamentben a kormánytöbbség a külföldi befolyásról szóló törvény ellen emelt elnöki vétót, és eredeti formájában szavazta meg a javaslatot. A jogszabály értelmében azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál.

Irán tovább növelte a fegyverminőségi szinthez közelire dúsított uránkészletét – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A jelentés szerint Iránnak több mint 140 kilogramm, 60 százalékra dúsított urán van a birtokában, amivel már előállítható atomfegyver.

120 ország állam- és kormányfőjét várják Párizsba, a nyári olimpia megnyitóünnepségére. A francia külügyi források szerint mintegy 160 magas rangú vendég, főként sportminiszter jelenlétére is számítanak a július 26-i ceremónián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×