eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay.com

Fontos SMS-eket küldhet a NAV - a nap hírei

Jövő hétfőtől megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt. Kivezetheti a kormány gyógyszergyártói külön- és extraprofitadót. Németországban a heves ellenállás miatt mégsem vezetik be a sorkötelezettséget. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos egységesített értékpapírhozam-mutatóval kapható. Ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.

Ősszel dönt a kormány arról, hogy jövőre is megmarad-e a gyógyszergyártói különadó, illetve a gyógyszergyártói extraprofitadó – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton úgy fogalmazott: személyes álláspontja az, hogy abban a szektorban, ahol nincs extraprofit, ott ki kell vezetni az adót, a gyógyszeripar pedig ilyen.

Továbbra is stabilnak nevezte a magyar bankrendszert a jegybank főosztályvezetője, de a profit az idén már csökken. Dancsik Bálint az MNB a jelentés ismertetésekor közölte: a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség oka elsősorban a növekvő nettó kamatjövedelem volt.

Értesítést küld a NAV-Mobil a biztosítotti jogviszony változásairól. Így a felhasználók azonnal megtudhatják, ha munkáltatójuk módosította a foglalkoztatásuk feltételeit.

Májusban is folytatódott a regisztrált álláskeresők számának csökkenése – írja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A regiszterben csaknem 226 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta a 3. legalacsonyabb adat.

Egymilliárd forintos támogatással megerősíti a kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának mentorprogramját. A program szeptembertől indulhat el, a cél, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók minél több támogatást kaphassanak.

Az LMP azt követeli, hogy a kormány azonnal állítsa le az akkumulátoripar állami támogatását. Szerintük a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választások tétje, hogy lesznek-e olyan képviselők, akik hajlandóak tenni ez ellen.

A Mi Hazánk antiglobalista Európai Uniót akar, és egy új európai parlamenti frakciót épít – jelentette ki a párt fővárosi- és EP-listavezetője. Toroczkai László az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a német AfD-vel közösen hoznának létre új pártcsaládot.

Átfogó reformot sürget a közösségi közlekedésben az MSZP. Varga László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerint meg kell újítani az infrastruktúrát, modernizálni kell a járműparkot, fejleszteni kell az utaskiszolgáló létesítményeket és optimalizálni kell a menetrendeket. Úgy vélte: az uniós pénzekből lenne erre forrás.

Jogerősen egy év 10 hónap börtönre enyhítette az antifaügy másodrendű vádlottjának büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Az indoklás szerint a szélsőbaloldallal szimpatizáló német vádlott beismerő vallomást tett, és bár jelen volt, de tavaly februárban, Budapesten nem vett részt a szélsőjobboldalinak vélt emberek csoportos bántalmazásában.

Egy kardiovaszkuláris és egy új transzplantációs stratégia kidolgozását nevezte a magyar uniós elnökség egészségügyi programja legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Genfben, a WHO közgyűlésén arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az Európai Unióban.

Németországban a heves ellenállás miatt mégsem vezetik be a sorkötelezettséget – ismertette a Spiegel hírmagazin. Az új elképzelés szerint kedvezményekkel csábítanák a fiatalokat a Bundeswehrbe. A hivatásos állomány mellett bevezetnék a 12 havi önkéntes szolgálatot, amelyért cserébe ingyenes jogosítvány, könnyített egyetemi felvételi, kedvezményes diákhitel, ingyenes nyelvtanfolyamok járnának.

Kijevnek joga van nyugati fegyvereket használni oroszországi célpontok elleni támadáshoz - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. Josep Borrell arra buzdította a tagországokat, hogy teljesítsék a Kijevnek ígért fegyverszállításokat.

Energetikai segélytervet dolgozott ki Ukrajna számára a svéd kormány. Svédország mintegy 650 millió svéd korona értékben vásárol generátorokat, transzformátorokat és napelemeket Ukrajna számára, hogy újraindíthassa erőműveiben az áramtermelést.

Svédország felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, hogy lehetővé váljon az F-16-os amerikai harci gépek ukrajnai hadrendbe állítása. Ukrajna tavaly kezdett tárgyalásokat Svédországgal a Gripenenek átvételének lehetőségéről.

Elmarasztalta Lengyelországot elektronikus megfigyelési rendszere miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület megállapította, hogy a rendszer az állampolgárok túlzott megfigyeléséhez vezethet.

Felülbírálta a grúziai parlamentben a kormánytöbbség a külföldi befolyásról szóló törvény ellen emelt elnöki vétót, és eredeti formájában szavazta meg a javaslatot. A jogszabály értelmében azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál.

Irán tovább növelte a fegyverminőségi szinthez közelire dúsított uránkészletét – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A jelentés szerint Iránnak több mint 140 kilogramm, 60 százalékra dúsított urán van a birtokában, amivel már előállítható atomfegyver.

120 ország állam- és kormányfőjét várják Párizsba, a nyári olimpia megnyitóünnepségére. A francia külügyi források szerint mintegy 160 magas rangú vendég, főként sportminiszter jelenlétére is számítanak a július 26-i ceremónián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×