eur:
390.67
usd:
364.82
bux:
68272.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

A világ 4. akkuhatalmává válhat Magyarország - a nap hírei

A GDP 6,7 százaléka volt a kormányzati szektor tavalyi hiánya. Bukarestben tárgyal holnap a magyar miniszterelnök. Már az Európai Ügyészség vizsgálja Ursula von der Leyen sms-botrányát. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az előzetes adatok szerint 5018 milliárd forint, a GDP 6,7 százaléka volt a kormányzati szektor tavalyi hiánya – közölte a KSH. A kormány ennél jóval kisebb, 5,9 százalékos deficitet várt. Eközben módosította idei finanszírozási tervét az Államadósság Kezelő Központ, az új nettó finanszírozási igény 1467 milliárd forinttal magasabb, mint a tavaly december elején közzétett eredeti terv.

Márciusban 236 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak számon, a rendszerváltás óta még sosem volt ilyen alacsony ez a szám a 3. hónapban. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte: Magyarországon a munkaerő-tartalék mintegy 300 ezer főre tehető, a regisztrált álláskeresők számán felül csaknem 60 ezren vannak az inaktívak.

Bukarestben tárgyal holnap a magyar miniszterelnök. Klaus Iohannis román elnök 4 európai vezető politikust hívott egyeztetésre – írja a Maszol.ro. Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Orbán Viktor magyar kormányfővel, Alexander De Croo belga kormányfővel és Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel az uniós prioritásokról tárgyalnak, de szóba kerülhet a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölés is.

Ötödével csökkent a magyar gázfogyasztás tavaly, az előző öt év átlagához képest. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a hazai gázfelhasználás.

Magyarország 2030-ra a zöldenergia-tárolásban a 4. legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon Kína, az Egyesült Államok és Németország után - jelentette ki György László kormánybiztos. Hangsúlyozta, a zöldgazdaság egy olyan piac, amely évi 30 százalékkal nő.

Uniós szintű elektromosjármű vásárlásösztönző programra lenne szükség az európai elektromos autóipar fellendítésére. Erről és a hazai akkumulátorgyártásról egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével. A high-tech akkumulátorgyártás a tárca szerint több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat hazánkba, amely a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet.

A komáromi akkumulátorgyár szerint nem volt veszélyes anyag a levegőben vasárnap, amikor fejfájásos panaszok miatt 8 alkalmazottat szállították kórházba. A kivizsgálás után mindenkit hazaengedtek. A cég az illetékes hatóságok kedvező laboreredményétől függetlenül belső vizsgálatot rendelt el a probléma azonosítására.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt eljárást indított az eMaggal szemben a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH szerint a vállalkozás fogyasztói véleményekkel kapcsolatos közzétételi gyakorlata alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

Újabb közvéleménykutatás indul Budapesti Lakógyűlés néven. A 14 évesnél idősebb fővárosiak április végéig mondhatják el véleményüket a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról - jelentette be a főpolgármester.

Először született szívátültetett édesanyának gyermeke Magyarországon. Az anyuka 2009-ben, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben kapott új szívet.

Újranyitott Magyarország ciprusi nagykövetsége - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Nicosiában. Szijjártó Péter a diplomáciai képviselet átadó ünnepségén igazi sikertörténetnek nevezte a kétoldalú kapcsolatokat.

Már az Európai Ügyészség vizsgálja Ursula von der Leyen sms-botrányát – számolt be a Politicora hivatkozva a Mandiner. Az Európai Bizottság újrázásra készülő elnöke ugyanis saját telefonján, sms-ben mondott igent a Pfizer főnökének 2 milliárd koronavírus elleni oltóanyag beszerzésére, 35 milliárd euró értékben.

Németország 180 ezer tüzérségi lőszert küld Ukrajnának, 576 millió euró értékben. A Csehország által indított kezdeményezésben eddig összegyűlt lőszermennyiségnek eddig 40 százalékát adta Berlin.

3 napos hadgyakorlatot kezdett az Európai Unióval és Ukrajnával közös határainál Fehéroroszország. A manőver célja a térségek védelmének erősítése.

Ortodox ikonokba és kegytárgyakba rejtett robbanószerkezeteket és robbanóanyagot próbáltak Oroszországba csempészni – állítja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Az orosz hatóságok a lett-orosz határon tartóztattak fel egy járművet, amely szerintük Ukrajnából indult, és Magyarországon is áthaladt.

Finnországban meghalt a reggeli iskolai lövöldözés egyik sebesültje. A támadó és áldozatai is 12 évesek, a másik 2 sebesült súlyos állapotban került kórházba. Egyelőre nem tudni, a gyerek miért támadt osztálytársaira.

Mintegy 400 francia középiskolát értek fenyegetések az elmúlt hetekben. Az elkövetők feltörték az egyik diák e-mail-fiókját, és erről küldték el üzenetüket a tanári, szülői és diák-postafiókokba, amikben merénylettel fenyegetnek. A levelekhez egy videofelvételt is csatoltak, amelyen lefejezés látható.

Isztambulban legalább 25 ember életét vesztette és további 8-an megsérültek egy éjszakai bárban felújítási munkák közben keletkezett tűzvészben. A Besiktas negyedben álló 16 emeletes épület földszintjén lévő lokálban a tűzeset áldozatai a felújítási munkálatokat végző munkások lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×