eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

"Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje" alakul Szegeden - a nap hírei

8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács. Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz a Rheinmetall Szegeden épülő új gyára. Az oroszok szerint a krasznogorszki terrortámadás ügyében letartóztatottak vallomása megerősíti az ukrán részvételt. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

75 bázisponttal, 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács, a döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás - jelentette be Facebook-bejegyzésében a pénzügyminiszter. Varga Mihály felidézte: februártól 20,6 százalékra emelkedett a Babakötvény éves kamata. Az így gyűjtött megtakarítások összege megközelíti a 330 milliárd forintot.

Áramexportőrré válhat Magyarország a napelemparkok, valamint a paksi atomerőmű termelésével – jelentette ki az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba hozzátette: ma még a felhasznált villamos energia negyede import.

Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz a Rheinmetall Szegeden épülő új gyára – mondta az alapkőletételen a honvédelmi miniszter. Az új üzemben modern technológiával az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd eszközöket.

Kezdődik az ügyintézési időszak a felsőoktatási felvételi ügyintézési felületén. Az E-felvételiben július 10-ig az egyes funkciók ütemezetten válnak elérhetővé. A jelentkezői adatok és a jelentkezési helyek már szerkeszthetőek, április közepétől pedig a hiányzó dokumentumok pótlására is lehetőség lesz.

Többnapos komplex vizsgálatnak vetik alá a gyermekvédelmi intézmények vezetőit. Az eredmény kiértékelését informatikai rendszer segíti – számolt be az M1-en a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte: 530 intézményben indult soron kívüli vizsgálat, köztük az egyházi és civil fenntartású intézményekben is.

Ismét tanúként hallgatta ki az ügyészség Magyar Pétert, aki a meghallgatás előtt nyilvánosságra hozta a korábban általa emlegetett, rövid felvételt, amelyet átadott a hatóságnak is. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség közölte: vizsgálják az elhangzott állításokat. Magyar Péter a hangfelvételt otthonukban rögzítette titokban 2023 januárjában. Ezen akkori feleségének tesz fel kérdéseket a Völner-Schadl-ügyről. Szerinte a felvétel alátámasztja korábbi állításait, egyebek között azt, hogy manipulálhatták az ügyészségi iratokat. Ezt az ügyészség hétfőn és most is visszautasította. Ezután Varga Judit Facebook-oldalán azt írta: volt férje több mint egy éve zsarolta a felvétellel, emellett kapcsolati erőszakról, fizikai és verbális bántalmazásról számolt be. Majd egy újabb posztban részletesen írt a bántalmazásokról, és hozzátette: ez az történet nem a Schadl-ügyről, hanem a haza megmentésével kufárkodó, ezt hamisan a zászlajára tűző ember végtelen romlottságáról szól. Közben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: Magyar Péter hangfelvétele egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitáról szól, amelynek szerinte semmi köze a közélethez.

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja, miután megjelentek a szükséges rendeletek – jelentette be az agrárminiszter. A támogatási kérelmeket első körben május 6-ig lehet benyújtani. A méhészek idén több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek.

A vértesszőlősi siklóernyős-baleset ügyében első fokon 8 hónap – 2 év próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélték a helikopterpilótát. Az ítélet nem jogerős. A bíróság megállapította, hogy a pilóta a megszegte a mentésre vonatkozó szabályokat.

5-re emelkedett az Esztergom-Nyerges Rallyn történt halálos áldozatainak száma, miután az egyik életveszélyes sérült a kórházban meghalt – közölte a rendőrség. A baleset körülményeit büntetőeljárásban vizsgálják.

A krasznogorszki terrortámadás ügyében letartóztatottak vallomása megerősíti az ukrán nyom létezését - jelentette ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója. Alekszandr Bortnyikov úgy nyilatkozott: az iszlamisták önmagukban nem lennének képesek előkészíteni egy ilyen akciót, ezért továbbra is keresik a megrendelőt. Az igazgató közölte, a jelek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna részvételére utalnak a terrortámadásban, amelynek 139 halálos áldozata és csaknem 200 sebesültje volt.

Az orosz haderő ballisztikus rakétákat lőtt ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat épületeire Kijevben, és célba vették Odesszát is. Orosz források szerint megsemmisült a szolgálat központja és vezérkara, de ezt független forrás nem erősítette meg. Eközben Ukrajnában terrorcselekmény gyanújával őrizetbe vettek két oroszt, egyiküket a Szövetségi Biztonsági Szolgálat tisztjeként azonosították. A gyanúsítottak egy fegyverszállításra használt vasútvonalat akartak felrobbantani.

Az Egyesült Államok biztonsági riasztást adott ki a Franciaországban tartózkodó amerikai állampolgárok számára. A párizsi nagykövetség arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy turisták körében népszerű helyek válhatnak terroristák célpontjává.

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt. A szövetségi belügyminiszter elmondta, így akarják megakadályozni, hogy erőszakos cselekmények lehetséges elkövetői jussanak be az országba.

Legalább 18-an meghaltak a Gázai övezetben egy légi úton érkező segélyszállítmány miatt - jelentette be a Hamász. 12-en a tengerbe hulló csomagok után vettették magukat a vízbe, de megfulladtak, többeket pedig a szárazföldön landolt segélycsomagok körül kialakult tülekedésben nyomtak agyon.

Állambíróság elé állítaná a lengyel kormánykoalíció a jegybank elnökét. Az Európai Központi Bank elnöke korábban jelezte, bírósági eljárás esetén intézkedéseket hoznak a jegybanki elnök függetlenségének védelmére. A fő lengyel ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság vezetői jogi visszaélésnek, a lengyel állam és gazdaság alapjainak szétverésére tett kísérletnek nevezték Glapinski felelősségre vonását.

Szófiában a Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének választották Breier Ádám első mozifilmjét, a Lefkovicsék gyászolnak című alkotást. A bolgár fővárosban a filmkritikusok nemzetközi zsűrije díjazta a filmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×