eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Uniós zöld átállás: enyhített a szigoron az EU - a nap hírei

Enyhített az Európai Parlament a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának csökkentését célzó új uniós szabályozáson. Éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén. Az LMP kiállt Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulása mellett. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Enyhített az Európai Parlament a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának csökkentését célzó új uniós szabályozáson – írja a Portfolio. Szemben az eddigi tervekkel, hogy az Európai Unió a lehető legrövidebb időn belül a teljesen hibrid és elektromos meghajtású autók felé tolja a piacot, most az Euro7-es szabályozással mentőövet dob a hagyományos motorú járműveknek. Cserébe azonban szigorúan beleszámítják a kibocsátási kvótákba a fékek, a gumikopás és akkumulátorok okozta környezeti terhelést.

Tovább bővíti gödi akkumulátorgyárát a dél-koreai Samsung – értesült az angol nyelvű dél-koreai The Elec hírportál. A 3. gyáregységben magas nikkel tartalmú katód és a több mint 10 százalékos szilícium anód típusú battériák készülhetnek. Ezeket az akkumulátorokat a Hyundai-Kia konglomerátum Európában forgalomba kerülő e-típusaihoz szállítanák a 2026 és 2032 közötti időszakban.

Éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén. Minden harmadik 2 év alatti gyermek súlyosan alultáplált - közölte a palesztin enklávéban működő ENSZ-ügynökség. Éhínség akkor áll fenn, ha a lakosság legkevesebb 20 százaléka súlyos élelemhiánnyal küzd, 3-ból egy gyermek akut alultápláltságban szenved, és 10 ezer emberből naponta 2 éhenhal. Eközben a World Central Kitchen közölte: megérkezett a Gázai övezetnek szánt első tengeri segélyszállítmány. A civil szervezet hajója 200 tonna rakománnyal a ciprusi Lárnaka kikötőjéből indult. Ugyanakkor a német légierő is ledobta első segélyszállítmányait. Eközben az Európai Unió és az Egyesült Államok is tervez egy tengeri folyosót létesíteni a több mint 2 millió Gázai övezeti lakos ellátásának javítása érdekében.

Jóváhagyta az izraeli miniszterelnök a Gázai övezet déli részében található Rafah elleni katonai művelet terveit - írja a Portfolio az Al Dzsazíra híre nyomán. A térségben nagyjából 1,4 millió palesztin tartózkodik, Izrael legszorosabb szövetségesei pedig heteken át lobbiztak azért, hogy a terület elleni szárazföldi invázió ne kezdődjön el.

Bénító hackertámadással próbálja valaki akadályozni a hétvégén zajló orosz elnökválasztást: összeomlottak a kormánypárt, az Egységes Oroszország szerverei – írja a Sky News. Az orosz elnök tegnap azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a határ menti orosz régiók elleni támadásokkal próbálja szabotálni a választást. Oroszországban a szavazásra jogosultak vasárnap estig adhatják le voksukat 4 jelöltre, de Vlagyimir Putyin győzelme nem kétséges.

Ukrán dróntámadás ért az oroszországi Szamara régióban lévő szizsrani olajfinomítót, és támadást kíséreltek meg a novokujibisevszki olajfinomító ellen is - közölték a helyi hatóságok. Az előzetes adatok szerint nem voltak áldozatok.

Az olasz védelmi miniszter szerint nem dönthet az ukrajnai háborúról 2 vagy 3 ország a 27 tagú EU-n belül. Guido Crosetto a La Repubblicának nyilatkozva ezzel arra az új koalícióra utalt, amelyet Berlin, Párizs és Varsó vezetői jelentettek be. Célja, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel lássák el Kijevet a háborúban.

Az Európai Unió szankciókat vezethet be Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála miatt. A Reutersnek nyilatkozó diplomáciai források szerint a szankciók azok ellen a személyek ellen irányulnak, akik szerepet játszhattak Navalnij halálában.

Az LMP kiállt Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulása mellett. Az ellenzéki pártban úgy látják, vele lehetne kiszabadítani Budapestet a szellemi polgárháborúból. Az LMP-ben úgy látják, hogy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra a kormány szócsöve lenne, míg Karácsony Gergely olyan szerepben tűnt fel az ünnepen, mintha az ellenzék vezetője, ismét miniszterelnök-jelölt szeretne lenni.

Perlai Zoltán polgármesteri jelöltségét támogatja a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd-Zöldek és a Jobbik-Konzervatívok az önkormányzati választáson Budafok-Tétényben. A politikus a március 21-24-ei ellenzéki előválasztást vállalva arra készül, hogy a jelenlegi Fidesz-KDNP-s polgármester, Karsai Ferenc egyedüli kihívója lehessen Budapest XXII. kerületében.

Hat német reptéren – a berlinin, hamburgin, stuttgartin, karlsruhein és a Köln-Bonn-in - újraindult a légi forgalom a repülésbiztonságiak figyelmeztető sztrájkja után. A Verdi szakszervezet a munkabeszüntetéssel igyekszik a március 20-i következő tárgyalás előtt növelni a munkáltatókra gyakorolt nyomást a béremelés és munkakörülmények javítása érdekében.

Mirtse Zsuzsa író, költő vehette át a Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város közös díját, a Bella István-díjat a március 15-ei ünnep alkalmából. A Bella István-díj annak a költőnek adományozható, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz.

Krasznahorkai László nyerte el idén a rangos spanyol Formentor nemzetközi irodalmi díjat. A Formentor nemzetközi irodalmi díjat 1961-ben alapították olyan művek minőségének elismerésére, amelyek megszilárdítják az irodalom presztízsét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×