eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Ismertté váltak a március 15-ei központi programok - a nap hírei

Három éves mélypontra csökkent a lakossági arány a magyar államadósság-finanszírozásban. Ismét Ursula von der Leyen az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztére. A litván hírszerzés szerint Oroszország még legalább 2 évig képes a folytatni a háborút Ukrajnában. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Három éves mélypontra csökkent a lakossági arány a magyar államadósság-finanszírozásban, miközben a külföldi szereplők állampapíraránya 3 éves csúcson van - derül ki az MNB friss statisztikáiból. A magyar lakosság állampapírokban lévő megtakarítása januárban meghaladta a 12 700 milliárdot, a külföldiek részesedése ugyanakkor már 33 százalékhoz közelít.

5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca arra kérte a szolgáltatókat, hogy értesítsék azokat az ügyfeleket, akiknek legalább 50 ezer forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás van még a számlájukon.

Holnaptól 2 forinttal drágul a benzin, míg a gázolaj 5 forinttal olcsóbb lesz – írja a Holtankoljak.hu. A 95-ösért így várhatóan 622, míg a dízelért 641 forintot kérhetnek literenként a kutakon.

Idén már március 14-én elkezdődnek a nemzeti ünnep központi programjai, a miniszterelnök március 15-én délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumnál mond ünnepi beszédet – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kovács Zoltán a Facebookon azt írta: jövő csütörtökön adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országházban.

Kiemelten vizsgálják a sonka, a tojás, a torma, az édességek és a borok minőségét a tavaszi szezonális ellenőrzésnél a NÉBIH szakemberei. Az Agrárminisztérium államtitkára a Kossuth rádióban felhívta a szülők figyelmét arra, hogy húsvéti nyúl ajándékozása előtt állatvédelmi szempontok alapján fontolják meg, hogy tudnak-e otthon nyulat tartani.

Jogszerűen mondta fel a BKK a 2014-ben aláírt vállalkozási szerződést az e-jegyrendszer-t fejlesztő céggel - döntött a nemzetközi választottbíróság. A tíz év után zárult pereskedés után 5 millió 950 ezer eurót fizet a Budapesti Közlekedési Központnak a német Scheidt & Bachmann cég, szerződésszegés miatt.

A budapesti városvezetés célja, hogy minden lakótelepre el lehessen jutni kötöttpályás közösségi közlekedéssel – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely a XVIII. kerületben tartott kihelyezett kabinetülés után elmondta: dolgoznak azon is, hogy folytassák a félbeszakadt energiahatékonysági panelprogramot.

Kína vízummentességet biztosít a magyar állampolgároknak november végéig és több légijárat indul majd Budapestről kínai városokba - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar-kínai együttműködés egyik legsikeresebb területe a turizmus.

Ismét Ursula von der Leyen az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztére. Erről a pártcsalád bukaresti kongresszusán döntöttek. A francia és két szlovén tagpárt nem támogatta a jelenlegi elnököt. Ursula von der Leyen az egyetlen jelölt volt a néppárt szavazásán, ám az a tagállami vezetőkön múlik, hogy valóban ő marad-e az Európai Bizottság elnöke.

Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált, miután a svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban. Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a II. világháború óta folytatott semlegességi politikával.

A litván hírszerzés szerint Oroszország még legalább 2 évig képes a jelenlegi intenzitással folytatni a háborút Ukrajnában a magas olajáraknak, a szankciók megkerülésének és az állami beruházásainak köszönhetően. Hozzátették, Oroszország komoly fejlesztéseket hajt végre Fehéroroszországban, hogy használni tudja a tavaly odatelepített nukleáris robbanófejek hordozására képes rakétákat.

Ukrajna londoni nagyköveti pozícióját kapja az ukrán fegyveres erők menesztett főparancsnoka - közölte az ukrán külügyminisztérium. Az ukrán elnök videoüzenetében azt mondta, hogy Valerij Zaluzsnij kifejezetten diplomáciai feladatot akart vállalni.

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az EKB arra nem utalt, hogy mikor tervezi a kamatok csökkentését.

A versenyképesség fokozásához a zöld és digitális átállásra, nyitott piacokra, valamint a bürokratikus terhek csökkentésére van szükség – mondta a nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben. Nagy Márton az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének szereplőivel történt egyeztetés után pedig európai szintű vásárlás ösztönző támogatást sürgetett az uniós autóipar gyors és gördülékeny zöld átmenete érdekében.

Ismét sztrájkhullám okoz fennakadásokat a németországi vasúti és légi közlekedésben. A mozdonyvezetők, két repülőtér biztonsági személyzete és a Lufthansa légitársaság földi személyzete is szünetelteti a munkát. Eközben bejelentették: csaknem megduplázta nyereségét tavaly a Lufthansa, a tavalyi adózott eredménye 1 milliárd 670 millió euró lett.

Az Európai Űrügynökség hivatalos partnereként valósíthatja meg nemzeti kutatóűrhajós-programját Magyarország. Erről írt alá együttműködési megállapodást az ESÁval a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az idei február volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta a világban - közölte az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus. Az átlagos felszíni levegő-hőmérséklet 13,54 Celsius-fok volt, ami 0,8 fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszak februári átlagát.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×