eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

4593 milliárd forintos hiánnyal zárt december végéig a költségvetés - a nap hírei

Átalakul a MÁV és a Volán tarifarendszere márciusban. Novemberben 5,8 százalékkal csökkent az ipari termelés éves összevetésben. Elhunyt Benedek Miklós színész, rendező, a Nemzet Színésze. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Átalakul a MÁV és a Volán tarifarendszere márciustól, ennek részeként csak az ország- és vármegyebérlet marad, a többi bérlettípus megszűnik – jelentette be a közlekedési miniszter Debrecenben. Lázár János elmondta, hogy a 14 éven aluliak ingyen utazhatnak majd, a 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményre lesznek jogosultak. Az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd. Új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek: a vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.

A közlekedési miniszter azt javasolja, hogy a BKK-járatokon fogadják el az országos- és vármegye bérleteket, cserébe a MÁV, HÉV és Volánbusz városhatáron belüli részein pedig fogadják el a BKK-bérleteket. Lázár János miniszter a MÁV és a Volánbusz tarifareformjáról szóló tájékoztatón azt mondta: a kormány és a tárca is megállapodásra törekszik, ezért tettek újabb ajánlatot a fővárosnak a kölcsönös bérlet-elfogadásról. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az országbérletek elfogadása és a Budapest-bérlet megőrzése jó irány. Hozzátette: a főváros számára kizárólag olyan megoldás lehet elfogadható, amely egyszerre jelent a kormánynak, és a fővárosnak is plusz forrásokat a közösségi közlekedés jobb finanszírozásához.

Magyarországon két év alatt megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma. Az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán közölte: tavaly belföldön 22 651 gépkocsit helyeztek forgalomba zöld hatósági jelzéssel, 2023 így rekordévnek bizonyult. A zöld rendszámos autók több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt. tavaly december végén összesen már több mint 86 ezer klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon.

Több mint 4593 milliárd forintos hiánnyal zárt december végéig a költségvetés – erősítette meg a Pénzügyminisztérium. Ez 80 milliárd forinttal kevesebb a 2022-es adatokhoz képest, de mintegy ezer milliárd forinttal több a tervezettnél. A tárca szerint a tavalyi költségvetési képet árnyalják az olyan kiadások, mint a Vodafone-ban, illetve a Magyar Posta Biztosítóban a közvetett állami tulajdonszerzés.

Novemberben 5,8 százalékkal csökkent az ipari termelés éves összevetésben. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján 2023 októberéhz mérten 2,3 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé, valamint a vegyi anyag, termék gyártásáé. A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Idén is folytatódik a Magyar Falu Program - erősítette meg a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Gyopáros Alpár elmondta, hogy a kistelepülésekre juttatott kormányzati támogatás mértéke meghaladta az ezermilliárd forintot. A kormánybiztos szólt arról is, hogy a falusi csoknak köszönhetően eddig majdnem 230 milliárd forint támogatásban részesült 42 ezer család.

Nagyságrendileg 120 ezer vendégmunkás van Magyarországon, döntő többségük, mintegy 40 ezren ukrán állampolgárok. Erről a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt a Világgazdaság podcastjában. Czomba Sándor elmondta: jelentősebb számban vannak még szerbek, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, és Fülöp szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. A Demokratikus Koalíció reagálása szerint meg kell tiltani az Európai Unión kívüli vendégmunkások törvénytelen behozatalát és átverésnek nevezte az újévkor hatályba lépett vendégmunkástörvényt.

Magyar járatokat is érint a németországi vasúti sztrájk - közölte a Mávinform. A Deutsche Bahn tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani.

Franciaországban Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki új miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő. A 34 éves politikus az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Gabriel Attal a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus és Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt. Élisabeth Borne eddigi kormányfő hétfőn azzal indokolta lemondását, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a reformok folytatására.

A 2023-as év volt a második legmelegebb Európában és az eddigi legmelegebb a világon a feljegyzések kezdete óta. Az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja szerint a globális átlaghőmérséklet csaknem másfél Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot. Tavaly jegyezték fel az eddigi legmelegebb hónapot, a napi globális hőmérsékleti átlagok rövid időre több mint 2 Celsius-fokkal haladták meg az iparosodás előtti szintet.

Elhunyt Benedek Miklós színész, rendező. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt hosszú betegség után 77 éves korában érte a halál. Benedek Miklós 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig a Nemzeti Színház színművésze volt. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×