eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Számok az új ügyeleti rendszerről - a nap hírei

A kormány megvédi a rezsicsökkentést és továbbra is garantálja az embereknek ezt a védelmet – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője. A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan vezet Törökországban az elnökválasztás második fordulójában a török Legfelsőbb Választási Tanács részeredményei szerint. Az ellentétek és háborúk uralta világban a Szentlélek képviselte összhangot szorgalmazta Ferenc pápa pünkösdvasárnap. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A kormány megvédi a rezsicsökkentést és továbbra is garantálja az embereknek ezt a védelmet – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője a Kossuth rádióban. Hidvégi Balázs szerint Brüsszelnek azzal kellene foglalkoznia, hogy odaadja Magyarországnak a neki járó forrásokat, és ne tegyen olyan javaslatokat, amelyek ellentétesek az európai emberek érdekeivel. Hozzátette: Európa számos tagállamában komoly feszültségekhez vezetett az energiaárrobbanás. Tüntetések, voltak, ami azt mutatja, hogy nagy az elégedetlenség. Úgy vélte: egyre több kormány fog visszatérni a reális döntésekhez, és kiemelt témaként kezeli az energiabiztonságot és az energiahordozók árát. Szerinte nem lehet hosszútávon fenntartani, hogy az emberek a sokszorosát fizetik a rezsiért a hibás kormányzati, illetve brüsszeli döntések miatt.

Már 50 ezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben, ami az 5-ig tartó elégedettségi skálán a 4,3 minősítést kapott – közölte az országos mentőszolgálat. A február 1-jén indult, 1830-as hívószámú rendszerhez eddig Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Komárom-Esztergom vármegye csatlakozott. Több mint 40 ezer beteget ügyeleti telephelyen láttak el, 5500 esetben telefonon adtak tanácsot, csaknem 3500 beteg lakására pedig ügyeleti kocsit küldtek. Kevesebb mint 4500 beteget küldtek tovább szakellátásra vagy kórházba. Az ügyeletben ellátottak 37 százaléka volt gyermek. A tervek szerint jövő év elejére Budapest kivételével minden vármegyét bekapcsolnak a rendszerbe.

Adósai vagyunk hőseinknek, minden hazánkfiának, aki valaha életét áldozta a hazáért – mondta a magyar hősök emlékünnepe alkalmából a honvédelmi tárca államtitkára. Vargha Tamás a magyar hősök fővárosi emlékkövénél úgy fogalmazott: a magyar hősök évszázadokon át fenntartottak egy eszményt, amely abban segítette Magyarországot, hogy Európa térképén maradhasson. Az államtitkár az ukrajnai háborúról szólva ismét a magyar kormány békepárti álláspontját hangoztatta, hozzátéve: a béke megtartásához az országnak szüksége van elrettentésre képes katonai erőre.

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan vezet Törökországban az elnökválasztás második fordulójában a török Legfelsőbb Választási Tanács részeredményei szerint. A szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg. Az Anadolu török állami hírügynökség összesítésében már 98 százalékos feldolgozottság szerepel. Náluk Erdogan a szavazatok 52,12 százalékát, míg Kilicdaroglu a 47,88 százalékát tudhatja magáénak. Helyi idő szerint 17 órakor közép-európai idő szerint 16 órakor bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban az elnökválasztás második fordulójában.

A közép-európai régióban a magyar bankok fizetik a legalacsonyabb kamatot a lekötött lakossági betétekre a bankközi kamatokhoz képest – állapította meg az MNB pénzügyi stabilitási jelentésében. A Portfolio által ismertetett jelentésből kiderül: a lakossági és vállalati betétek állománya 2022 végén 28 ezer milliárd forint volt, ami a 73 ezer milliárd forintos – nem konszolidált – forrásállomány csaknem 40 százaléka. A 3 havi budapesti bankközi kamat szintje 2021 júniusa és 2023 februárja között 15,2 százalékponttal emelkedett, a lakossági és a vállalati betétállományra fizetett átlagos kamatláb növekedése azonban alig haladta meg a 3,6 százalékpontot. A jelentés szerint a magasabb kamatok jellemzően csak a privát banki ügyfelek számára elérhetőek.

A békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni - hangoztatta Novák Katalin Sepsiszentgyörgyön a Szilvássy Carola Református Szeretetotthon avatóünnepségén. Az államfő úgy fogalmazott, hogy a magyarok békességre vágynak a családban és a közéletben, békességre Székelyföldön, Magyarországon és Európában. A köztársasági elnök rámutatott: minél nehezebbek az idők, annál többet kell tenni az elesettekért, ezért is példamutató a most felavatott csaknem száz férőhelyes idősotthont megálmodó sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány szolgálata.

A vallás szabad gyakorlásáról, a keresztények és nem keresztények közötti párbeszédről és az elvilágiasodás veszélyéről beszélt a Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Idézte Szent II. János Pál pápát, aki szerint megmutatja az emberi jogok hőfokát egy országban az, hogyan élhetnek a vallás szabadságával az emberek. Meglátása szerint a legnagyobb kihívás ma a keresztények számára az apátia és az érdektelenség. Szerinte a Vatikánnak - ahogy Ferenc pápa teszi - bátorítani kell a katolikusokat és más keresztény felekezetek híveit is, hogy legyenek hűségesek a hitükhöz és folytassanak párbeszédet másokkal is.

Az ellentétek és háborúk uralta világban a Szentlélek képviselte összhangot szorgalmazta Ferenc pápa a társadalomban éppúgy, mint saját egyházában. A Szent Péter-bazilikában mondott homíliájában pünkösdvasárnap a katolikus egyházfő kijelentette, a Szentlélek az az erő, amely a zűrzavarból a rendbe, a szétszóródásból az összetartásba, a kavarodásból a harmóniába vezet. Megjegyezte, a mai világban oly sok a háború, a konfliktus és azt, hogy hihetetlen, hogy az ember mennyi rosszra képes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×