eur:
392.91
usd:
366.45
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor öt gazdasági csapdahelyzet elkerüléséről beszélt - a nap hírei

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben a magyar gazdaság sikere érdekében Orbán Viktor miniszterelnök. Hétfő éjfélig meghosszabbította a középfokú felvételi jelentkezések benyújtásának határidejét az Oktatási Hivatal. Jelenleg nagy a háború kockázata – mondta beszédében az ukrán elnök a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben Orbán Viktor miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen. A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között. A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profit egyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.

A következő években az uniós növekedési rangsor élén kell tartani Magyarországot, hogy mielőbb visszanyerje a járvány előtti fejlődési előnyét - mondta a pénzügyminiszter Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó fórumán. Varga Mihály szerint a válságkezelés hatékonyságát bizonyítja, hogy a magyar gazdaság várakozáson felül teljesített 2021-ben. Parragh László, az Iparkamara elnöke a rendezvényen a rendezvényen kiemelte, hogy kormányzati segítség nélkül kiterjedt csődhullám sújtotta volna a vállalkozásokat.

Hétfő éjfélig meghosszabbítottaa középfokú felvételi jelentkezések benyújtásának eredetileg pénteken lejáró határidejét az Oktatási Hivatal. A szervezet közlése szerint , külső szolgáltatói hiba miatt péntek délután két órától nem volt lehetőség a középiskolai felvételi jelentkezések benyújtására. A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait az általános iskolák töltik ki, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak pedig egyénileg kell kitölteniük a lapokat.

Az Agrárminisztérium 4 milliárd forint, rendkívüli támogatást biztosít a sertéstartóknak - jelentette be Nagy István miniszter. Az Agrárminisztérium közleményében a miniszter arra emlékeztetett, hogy a takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő. Az ágazat túlélése érdekében meghirdetett támogatási programban kocánként, 20 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak, az uniós előírások lehetőségeit felhasználva a sertéstartók.

A választási részvételüket biztosra ígérő magyarok többsége nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió beleszóljon a tagállami választásokhoz és népszavazásokhoz kapcsolódó politikai reklámok szabályozásába - derül ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából. A február 7-9. között készített felmérésen a megkérdezettek 59 százaléka utasította el azt, hogy az Európai Unió beleszóljon a választásokhoz kapcsolódó politikai reklámok szabályozásába. 33 százalék mondta azt, hogy egyetért egy ilyen uniós hatáskörbővítés lehetőségével. Azt, hogy az Európai Bizottság dönthesse el, hogy mi valódi hír és mi az ami álhír, a válaszadók 51 százaléka utasította el. 34 százalék azonban támogatna egy ilyen intézkedést.

Az Európai Bizottság, polgárvédelmi mechanizmusán keresztül, a lakosságot támogató alapvető fogyasztási cikkeket és eszközöket tartalmazó gyorssegélyt nyújt Ukrajnának. Eddig Szlovénia, Románia, Franciaország, Írország és Ausztria erősítette meg hozzájárulását az uniós segítségnyújtáshoz. Az ellátmány alapvető fogyasztási cikkeken kívül a többi között sátrakat, hálózsákokat, higiéniai eszközöket és gyógyszereket tartalmaz. Az EU Vészhelyzeti-reagálási Koordinációs Központja folyamatos kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal a további segítségnyújtás irányítása érdekében – írták közleményükben.

Ukrajnának új garanciákra van szüksége a világ vezető hatalmaitól biztonsága megőrzéséhez - mondta az ukrán elnök a mai müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Volodomir Zelenszkij az ország keleti részét sújtó katonai feszültségről elmondta, hogy nagy a háború kockázata, de még nagyobb lenne, ha reagálnának a térségben tevékenykedő erők provokációira. Hozzátette: nem tudja, mi Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, éppen ezért szeretne találkozni vele, de Ukrajna katonai konfliktus helyett diplomáciai megoldást kíván, és biztonsági garanciákat.

Moszkva biztonsági igényeinek figyelmen kívül hagyása rossz hatással van Európa és a világ stabilitására, mondta az orosz külügyminiszter francia kollégájának, akivel telefonon egyeztetett. Szergej Lavrov leszögezte: minden országnak teljesítenie kellene kötelezettségvállalásait, hogy érvényesüljön az "egyenlő és oszthatatlan biztonság" alapelve. Az orosz külügy vezetője szerint azért nem sikerült rendezni az ukrajnai konfliktust, mert Kijev továbbra sem hajlandó eleget tenni a minszki egyezményekben foglaltaknak. Egyúttal fegyveres provokációval vádolta az ukrán erőket.

Franciaország azt ajánlja minden Ukrajnában tartózkodó állampolgárának, hogy hagyja el az országot, azokat pedig, akik a háború által leginkább fenyegetett övezetekben vannak, felszólítja, hogy haladéktalanul távozzanak a térségből. Párizs mostanáig az ukrajnai utazásoknak csak az elhalasztását javasolta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×