eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Megjelentek az érettségi járványszabályai - a nap hírei

Több mint 10 év előkészítés után megnyílt a Liget Budapest projekt részeként felépült Magyar Zene Háza a magyar kultúra napján. Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt. Bírálta az ukrán külügyminiszter a fegyverszállítást visszautasító német nyilatkozatot. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Több mint 10 éves előkészítés után megnyílt a Liget Budapest projekt részeként felépült Magyar Zene Háza a magyar kultúra napján. Az ünnepélyed átadáson Orbán Viktor kormányfő a válság ellenére is bővülő magyarországi kulturális beruházásokról beszélt. Vasárnaptól koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglalkozásokkal várja a közönséget a most megnyílt Magyar Zene Háza. A programokra már több ezren foglaltak jegyet elővételben. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta: a Magyar Zene Háza egy komplex zenei beavató intézmény hármas alapfunkcióval. A létesítményt a korábban a világ leginnovatívabb építészének választott japán Fudzsimoto Szú tervezte.

Kultúra-támogatásban elsők között van Magyarország az Európai Unióban - közölte az emberi erőforrások minisztere a magyar kultúra napján megjelent videóinterjújában. Kásler Miklós elmondta, hogy olyan terjedelmes intézményi fejlesztés zajlik a kultúrában, ami Magyarország történetében a kiegyezés óta nem történt. Európai összevetésben az utolsó 4 évben GDP-arányosan a magyar kormány fordította a legtöbb pénzt Európában a kultúra támogatására.

Még a jövő héten is tart a januári oltási akció, amelyen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet felvenni a koronavírus elleni vakcinát a kórházi oltópontokon és járásonként egy szakrendelőben. Ebben a hónapban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton vannak oltási akciók, emellett a háziorvosok is szerveznek akciónapokat.

A két oltás 360 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés valószínűségét, és 630 százalékkal az intenzív osztályra kerülést - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban egyben azt is hangsúlyozta: 100 százalékos biztonságot jelenleg semmilyen terápiával, semmilyen oltással nem lehet garantálni, de akkor, amikor a valószínűség az egyik esetben sokkalta alacsonyabb, mint a másik esetben, egyszerű a választás.

Megjelentek az Oktatási Hivatal honlapján az idei érettségi vizsgák idején alkalmazandó egészségvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályok. A rendelkezések egyebek mellett, az egy tanteremben vizsgázók számát maximum 10 főben korlátozzák, 1,5 méteres távolság betartása mellett. A védőmaszk viseléséről a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára az adott intézmény vezetője rendelkezhet. A maszk használata ajánlott, de nem kötelező.

Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium. Az egyik helyszínen a magyar feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a január 27-re kijelölt pótidőpontban kell megírnia.

Az ukrán elnök szerint, küszöbön állhat az orosz invázió megindulása Ukrajna ellen. Volodimir Zelenszkij elmondta: Oroszország januárban több harckocsit, ágyút, egyéb fegyvereket, valamint lőszereket, köztük tüzérségi és aknavető-lövedékeket, továbbá hétezer tonna üzemanyagot szállított az általa megszállt Donyec-medencei területekre. Ezenfelül az ukrán katonai hírszerzés úgy értesült, hogy Oroszországban aktívan toboroznak zsoldosokat.

Bírálta az ukrán külügyminiszter azokat a német nyilatkozatokat, amelyek szerint Berlin nem szállít fegyvereket Kijevnek. Dmitro Kuleba úgy vélte: ez ellentmond az Ukrajna számára vállalt támogatásnak. Legutóbb Christine Lambrecht védelmi miniszter erősítette meg, hogy Berlin nem küld fegyvert konfliktusövezetbe. Ugyanakkor azt is közölte: tábori kórházat kész biztosítani. Közben megérkezett Ukrajnába a 200 millió dolláros amerikai fegyversegély első szállítmánya.

Németországban Friedrich Merz gazdaságpolitikust választotta elnökévé az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió. A CDU online formában megtartott szövetségi kongresszusán született döntést formálisan még levélszavazáson is meg kell erősíteni. A tavalyi szövetségi parlamenti választásokon a párt történetének legrosszabb, mindössze 24,1 százalékos eredménye után lemondott Armin Laschet. Friedrich Merz három éven belül a CDU harmadik elnöke Angela Merkel távozása után.

A koronavírus-járvány miatt a nyilvánosság teljes kizárása mellett rendezik meg a kínaiak a pekingi téli olimpia fáklyás futását. A váltó útját eleve lerövidítették, s most - néhány kiválasztott kivételével - a nagyközönséget is eltiltották attól, hogy a láng útvonalát a helyszíneken kövesse nyomon. A stafétát február 2-án indítják útnak, s a láng a három fő versenyközpontot érintve a február 4-i megnyitóünnepségen ér célba. A váltófutásban 1200-an vesznek részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×