eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Módosítani kell a Pfizer-vakcina összetételén - a nap hírei

A szabad és egyenlő nemzetállamok Európai Uniója mellett érveltek az európai konzervatív pártok Varsóban tárgyaló vezetői. A BioNTech szerint vélhetően módosítani kell majd vakcináján, hogy növelni tudja az omikron variánssal szembeni ellenálló-képességet. Virtuális csúcstalálkozót tart kedden Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök.. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Az Európai Unió szabad és egyenlő nemzetállamokból áll – hangsúlyozták közös zárónyilatkozatukban az európai konzervatív pártok Varsóban tárgyaló vezetői. A dokumentum szerint Európa csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől. A pártvezetők elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását. A konferencián 13 európai párt képviseltette magát a lengyel szervezők szerint, többek között Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke is.

Összesen 4,5 milliárd forint kerül 4 járás kisvállalkozásaihoz – közölte Facebook-posztjában a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a Ceglédi, a Nagykátai, a Nagykőrösi és a Szobi járások kis- és közepes vállalkozásai osztozhatnak a pénzen. A 126 cég új eszközöket vásárolhat, bővítheti telephelyét és fejlesztheti versenyképességét. Hozzátette: a vártnál több támogatásra érdemes pályázat érkezett, ezért az eredetileg 2,4 milliárd forintos támogatási keretösszeget 2 milliárd forinttal megemelték.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke vezeti az ellenzéki párt parlamenti választási listáját - döntött a Párbeszéd kongresszusa. Karácsony Gergely a testület ülése után közölte, kizárólag szimbolikusan vezeti pártja parlamenti választási listáját, mivel nem kíván országgyűlési képviselő lenni. Hangsúlyozta, az ellenzéki pártok kormányváltása esetén arra készül, hogy főpolgármesterként szövetségben dolgozhat majd az új kabinettel. A Párbeszéd listájának második helyén Szabó Rebeka áll, akit Kocsis-Cake Olivio és Berki Sándor követ.

A BioNTech szerint vélhetően módosítani kell majd vakcináján, hogy növelni tudja az omikron variánssal szembeni ellenállóképességet – írja a Bloomberg. A cég ugyanakkor hangsúlyozza: a jelenlegi oltások továbbra is megvédenek a súlyos megbetegedéstől, mert ha az új variáns képes is kijátszani az antitesteket, a korábbi oltások miatt a szervezet képes lesz az immunreakcióra. A Moderna korábban úgy nyilatkozott, hogy vélhetően új vakcinát kell kifejleszteni az omikronnal szemben. Az Oxfordi Egyetem, amely az AstraZeneca vakcinát fejlesztette viszont úgy véli: nincs bizonyíték arra, hogy a jelenleg használt oltások ne nyújtanának kellő védelmet az új variáns esetében.

A koronavírus-fertőzés veszélyeire figyelmeztetett utolsó heti videoüzenetében a távozó német kancellár. Angela Merkel azt kérte az emberektől, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést és oltassák be magukat. Kiemelte: az intenzív osztályok túlterheltek, ami miatt több súlyos beteget kevésbé zsúfolt kórházakba kellett átszállítani. Megismételte: nagyon magas a halálos áldozatok száma, aminek többsége oltással elkerülhető lett volna. A kereszténydemokrata Angela Merkel a következő héten, - 16 év után - távozik tisztségéből.

A holland hatóságok szerint tizennyolc utas fertőződött meg az omikron variánssal a Dél-Afrikából Hollandiába múlt héten érkezett járatokon. A 624 utasból 61 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, közülük 18-an az omikron változattal fertőződtek meg. Érkezés után mindenkit karanténba helyeztek egy Amszterdam közelében lévő, őrzött hotelben. Azok számára, akiknek a tesztje pozitív lett, de tünetmentesek, szombaton véget ér az elszigeteltség, míg a többieknek tovább kell karanténban maradniuk.

Virtuális csúcstalálkozót tart kedden Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök. Az esemény pontos időpontját nem tették közzé. A két vezető elsősorban az ukrajnai helyzetet, valamint a kétoldalú kapcsolatokat és a júniusi genfi találkozójukon történt megállapodás megvalósítását vitatják meg. A két elnök a tervek szerint egyeztet az orosz csapatok ukrán határ mentén történő felvonultatásáról is. Joe Biden a stratégiai stabilitásról, kiberbiztonsági és regionális kérdésekről is tárgyalni kíván. Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy súlyos következményei lesznek, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Franciaországban Valérie Pécresse-t választották meg jelöltjüknek a jobbközép Köztársaságiak. A Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke az államfőjelölt-választó szavazás második fordulóját a voksok csaknem 61 százalékával nyerte meg. Az 54 éves politikus személyében - aki Nicolas Sarkozy volt államfő kormányában felsőoktatási, majd költségvetési miniszter és szóvivő volt - először indít női jelöltet a legnagyobb jobboldali párt az elnökválasztáson. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

A demokrácia vívmányait dicsérte a görög fővárosban Ferenc pápa. Athénban Katerína Szakellaropulu görög elnök fogadta a katolikus egyházfőt. Ferenc pápa úgy fogalmazott:Athén és Görögország nélkül ma Európa és a világ sem lenne az, ami. Egyben arra figyelmeztetett: az eredményeket meg is kell védeni. Hozzátette: nem csak az európai kontinensen tapasztalható a demokrácia hanyatlása. A katolikus egyházfő mindenkit felszólított arra, hogy vegyen részt a társadalmi életben és a politikában, és legyen türelemmel. Athénban legutóbb húsz éve járt katolikus egyházfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×