eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

Életbe lépnek az új korlátozások - a nap hírei

A Semmelweis Egyetem rektora szerint minden koronavírusos beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan. Hétfőn életbe lép a kórházak látogatási tilalma és a kötelező maszkviselés a közösségi közlekedésben. A G20 csoport római csúcstalálkozója, és a glasgow-i klímacsúcs résztvevői is 1,5 Celsius fokban maximálnák a felmelegedés mértékét. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A Semmelweis Egyetem rektora rendkívül fontosnak nevezte a koronavírus elleni első két oltást, hiszen nagyjából a tizedére, huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, a súlyos lefolyású megbetegedés valószínűségét. Merkely Béla a Kossuth rádiónak adott interjúban hozzátette: 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna. Minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan.

Már maszkot kell viselni november elsejétől a közösségi közlekedési eszközökön, így a BKK járatain is. A kormányrendelet értelmében emellett szintén hétfőn lép életbe a látogatási tilalom az egészségügyi intézményekben. A szociális intézményekben erről a vezető dönthet. Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban azt írta: a kórházakra vonatkozó intézkedés nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Emellett szintén november elsejétől kötelező maszkhasználatot rendelt el korábban a fővárosi fenntartású intézményeknél, így a színházakban és a mozikban is Karácsony Gergely főpolgármester.

Elkapta a koronavírust Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszteren influenzaszerű tünetek miatt elvégzett koronavírus teszt pozitívnak bizonyult. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az előírásoknak megfelelően Gulyás Gergely házi karanténba vonult. Munkáját - amennyire a körülmények engedik - otthonról végzi majd. A kétszer beoltott miniszternek enyhe tünetei vannak.

Elutasította és politikai indíttatásúnak nevezte Peking az amerikai hírszerző szolgálatok által a koronavírus eredetéről pénteken nyilvánosságra hozott jelentést. Az újabb washingtoni változat szerint a hírszerző ügynökségek újabb információk nélkül nem lesznek képesek megállapítani, hogy a vírus állatról terjedt-e emberre, vagy laboratóriumból került ki. A jelentés hangsúlyozza, hogy Kína együttműködésére is szükség van a vírus eredetének végleges megállapításához, de Peking továbbra is akadályoz mindenfajta nemzetközi vizsgálatot.

Másfél Celsius-fokban maximálnák a globális felmelegedés mértékét a vasárnap kezdődött glasgow-i klímacsúcs résztvevői. A november 12-ig tartó tanácskozáson csaknem 200 ország képviselői vesznek részt. A konferencia elé időzített szakértői számítások szerint az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezer milliárd dollárra lesz szükség.

Megállapodtak a G20-csoport vezetői a másfél Celsius fokos felmelegedés-korlátozási célkitűzésben a római csúcstalálkozón. A 19 vezető gazdaság és az Európai Unió alkotta csoport ezzel a párizsi klímaegyezményhez képest is jelentősebb vállalást tett, az évszázad végére korlátozná 1,5 Celsius-fokra az az általános felmelegedést. az ipari forradalomhoz képest. A 2015-ös párizsi klímaegyezményben a 2 Celsius fokos célkitűzés az évszázad második felére vonatkozóan szerepel.

Az acél- és alumíniumkereskedelemről szóló vita lezárásában állapodott meg az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke a római G20 csúcs utolsó napján. A viszály még Donald Trump előző amerikai elnök idején alakult ki. Joe Biden azt közölte: a megegyezéssel a transzatlanti együttműködés új korszakába lépett Washington és Brüsszel. Az előzetes hírek szerint bizonyos mennyiségig vámmentesen lehet majd európai acélt és alumíniumot szállítani az Egyesült Államokba. Washington azt vállalja, hogy az országba Európán keresztül kizárólag európai gyártású acélt fog importálni.

Őrtüzek, gyertyák gyújtásával ünnepelték Erdélyben Székelyföld autonómiájának napját. A Székely Nemzeti Tanács korábban arra kérte híveit, hogy a járványügyi előírások betartásával elsősorban magánterületeken gyújtsanak őrtüzeket. A közös kiáltvány megismétli a résztvevők meggyőződését, hogy az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését. A dokumentum ismét rögzíti a Székelyföld területi autonómiája iránti igényt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×