eur:
394.96
usd:
363.43
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Mentőkötél érkezik a brexit magyar károsultjainak - a nap hírei

A brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások egy hónap múlva nyújthatják be pályázatukat állami támogatásra. Több mint 80 ezer önfoglalkoztató kérte eddig a kormány által biztosított egyszeri támogatást. Hétfőn folytatódik az előválasztás az informatikai leállás miatt. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások október 11. és 15. között nyújthatják be pályázatukat állami támogatásra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó Péter a bejegyzésében azt írta: a 22 milliárd forintos pályázati keretösszeget így nemzeti forrásból biztosítják. Felhívta a figyelmet, hogy már elérhető a pályázati közlemény, amely a támogatás legfőbb feltételeit tartalmazza.

Több mint 80 ezer önfoglalkoztató kérte eddig a kormány által biztosított egyszeri támogatást, több mint 71 ezer már megkapta az összeget. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, a támogatásban azok részesülhetnek, akik korábban alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni.

Hétfőn reggel folytatódik az ellenzéki előválasztás - erősítette meg közös közleményében a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Az Országos Előválasztási Bizottság az informatikai rendszer leállásával összefüggésben azt írta: az online szavazás túlterhelés miatt az indulást követő néhány órán belül leállt. A szervezők szerint egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett.

Ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a fővárosban a Rákóczi út-Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők, hétfő hajnalban pedig visszaáll a körúti villamosbarát lámpaprogram. A Blaha Lujza tér felújítása a tervek szerint jövő év őszére készül el.

Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte az intézmény főigazgatója, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid Facebook-oldalán azt írta: a Hungária körútnál létesülő új megállónál a hatvani és az újszász-szolnoki vasútvonal személy- és zónázó vonatainak utasai kapnak majd átszállópontot több villamosra, továbbá a 9-es buszra is. A vasúti megálló 2024-re készülhet el.

A kormány azért dolgozik, hogy a szakmai és a szülői hivatás kiegészítse egymást, ne kelljen lemondani a hivatásról a gyermekvállalás miatt - fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter Zalaegerszegen. Novák Katalin a Zala Megyei Önkormányzat megyenapi díjátadó ünnepi közgyűlésén beszélt erről.

Ferenc pápa arra kérte az egyházi vezetőket, hogy hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait. A katolikus egyházfő a közép- és kelet-európai püspököknek címzett videoüzenetében azt is kérte, hogy tekintsenek rájuk partnerként, másként a katolikus egyház jövőjét teszik kockára. Közép- és Kelet-Európa római katolikus egyházi vezetői vasárnaptól négynapos konferenciát tartanak Lengyelországban a gyermekvédelemről.

Európában a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb. A nyugat-balkáni országban egymillió lakosra 3.134 haláleset jut - közölte egy szarajevói hírportál. A kimutatás szerint világviszonylatban is rosszak a boszniai adatok. Az növekedés feltehetőleg összefügg azzal, hogy a tömeges oltás csak későn indult meg és az érdeklődés sem magas a vakcina iránt.

Romániában gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe. Meghaladta az 5 ezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, 97 beteg haláláról számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ez több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak. Romániában a kórházban ápolt fertőzöttek száma a 7 ezret közelíti.

Világszerte több mint 227 millió 600 ezer ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma megközelíti a 4 millió 680 ezret A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Erényügyi hivatal lép a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyébe a tálibok uralta Afganisztánban. A Twitteren megjelent képek szerint a korábbi minisztérium női dolgozói az épület előtt tiltakoztak az elbocsátásuk ellen A tálibok néhány hete vették át újra a hatalmat Afganisztánban, miután a nyugati országok kivonták a katonáikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×