eur:
389.51
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Földi Anikó főnővér oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Jön négy nagy oltási nap a gyerekeknek - a nap hírei

Tanévkezdéskor 4 oltási nap is lesz az iskolákban. Az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások igénylésének egyes feltételei. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Tanévkezdéskor 4 oltási nap is lesz az iskolákban, a szülőknek jövő szerdáig kell jelezniük, hogy kérik-e gyermeküknek a vakcinát – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án, az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával, Pfizerrel oltják a 12 éven felülieket. A tárca arra számít, hogy a diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb lesz, mint az egy évvel ezelőtti.

Egy újabb halálos áldozata van a koronavírus-járványnak Magyarországon, 45 újabb esetben igazolták a kórokozót. A Nemzeti Népegészségügyi Központ májusig visszamenőleg megvizsgálta a laborok által beküldött összes mintát, eszerint 253 esetben igazoltak a deltavariánst. 85 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 12 ezer alá csökkent.

A kormány nyitott arra, hogy mérsékelje azokat a károkat, amelyeket a diákok elszenvedtek a koronavírus-járvány alatt a jelenléti oktatás hiánya miatt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Ujhelyi István Facebook-oldalára feltöltött videóban Gulyás Gergely elmondta: a szocialista EP-képviselő és az oktatási érdekképviseletek keresték meg, hogy egyeztessenek a járvány oktatásra gyakorolt hatásairól.

Az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A KSH jelentése szerint a GDP 2,7 százalékkal múlta felül az első negyedévit, és 17,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-válság óriási leállásokat eredményezett a hazai gazdaságban. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán hangsúlyozta: a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

Nagyot csökkent a GDP-arányos államadósság a második negyedévben a rekordütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően – derült ki a nemzeti bank adataiból. Június végén az államháztartás adóssága 39 ezer 406 milliárd forint, a bruttó hazai termék 77,6 százaléka volt.

Ismét új csúcson, 51.626 ponton zárt a BUX több mint 1.400 pontos emelkedés után. Az OTP szintén történelmi maximumot ért el, 5 százalék feletti erősödés után 17.520 forintra nőtt. Elemzők szerint a hazai hírek, a vártnál jobb GDP adatok segítették a részvényindex, valamint az OTP-papírok emelkedését.

Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások igénylésének egyes feltételei. Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után elmondta: az otthonteremtéssel kapcsolatos támogatásoknál halál esetén figyelembe veszik majd az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát, és beszámít a külföldi tanulmányi jogviszony is. Bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyre az otthonfelújítási támogatás igénybevehető. Nem esnek el a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásától azok, akik ötezer forint alatti köztartozásukat adott időn belül kiegyenlítik.

Jövő héten Magyarországra utazik az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov a kalinyingrádi egyetemen tartott előadásában maga beszélt erről – azt mondta, hogy egyebek között a Szputnyik vakcina uniós elfogadási kilátásairól is egyeztet majd magyar kollégájával.

Biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának. Magyar Levente elmondta: egymás után jelentkeznek a magyar állampolgárok a hatóságoknál. Az államtitkár azt nem tudja pontosan, hány magyar érintett Afganisztánban, de van egy nagyobb, 26 tagú csoport is, amelyet a tervek szerint Magyarország egyik katonai szövetségese szállít haza.

Újabb erdőtüzek pusztítanak Görögországban. Athéntól északnyugatra tűzoltók százai küzdenek a lángokkal, egyre több faluból kell kitelepíteni az embereket. Augusztusban több száz erdő- és bozóttűz pusztított Görögországban. A hatóságok szerint néhány esetben gyújtogatás lehetett az erdőtüzek hátterében. Ezzel a gyanúval két embert is őrizetbe vettek.

Újabb magyar fejlesztésű nanoműholdat bocsátottak fel a világűrbe a Francia Guyana-i űrközpontból. Kiss László csillagász az M1-en elmondta: a műszerrel a kozmikussugárzást vizsgálják majd a Föld körül.

Meghalt Hankiss Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja. Az író, pszichológus, volt európai parlamenti képviselő 71 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×