eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Letarolja a hőség Európát - a nap hírei

A szakminiszter szerint 30, a kamara szerint valójában 21 százalékkal emelkedik jövőre az egészségügyi szakdolgozók bére. Az Eucharisztikus Kongresszus miatt irányítják majd át a betegeket a Honvédkórház sürgősségi osztályáról. Egyre hevesebbek a harcok Afganisztánban, a tálibok már a főváros, Kabul közelében vannak. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Jövő januártól 30 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook oldalára feltöltött videójában azt mondta, hogy így a 2022 januárig megvalósuló négylépcsős béremelés eredményeként összességében 72 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói bérek 2018-hoz képest. Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke szerint a 30 százalékos emelés a gyakorlatban csak 21 százalékot jelent, mert a 2018-as alapilletményhez képest valósul meg. Üveges Péterné az InfoRádióban megismételte: továbbra is az orvosi béremeléssel arányos emelést követelnek a szakdolgozók számára is.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosításában vesznek részt a honvédkórház sürgősségi osztályának dolgozói, a betegeket ezért irányítják más intézményekbe szeptember 11. és 13. között – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca cáfolta ugyanakkor, hogy az egész központi telephelyet bezárnák ezekre a napokra. A kórházban a járó- és fekvőbeteg ellátás továbbra is zavartalanul működik, csak a sürgősségi eseteket átirányítják majd át.

Összesen 13,4 milliárd forintot juttat egyházi oktatási intézményeknek a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a legnagyobb összeget, tízmilliárd forintot a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjának támogatására adják a Gazdaság-újraindítási Alapból. Fejlesztésének folytatásárára egymilliárdot kap a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium. Másfél milliárd jut a leégett

Ráday utcai református diákotthon újjáépítésére, 700 millió a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium fejlesztésére. 230 millió pedig a szegedi református Ó-kollégium felújítására.

Több mint 875 ezren töltötték ki eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be a kormányszóvivő a Facebookra feltöltött videóüzenetében. Szentkirályi Alexandra közölte: augusztus 25. éjfélig online és postai levél formájában mondhatja el mindenki a véleményét. Megismételte: a kérdések között szerepel a családtámogatásoknak járó alkotmányos védelem, továbbá a nemzetközi támadások össztüzébe került gyermekvédelmi törvény azon rendelkezése is, ami megtiltja a gyermekekre vonatkozó szexuális tartalmú propagandát az óvodákban és az iskolákban.

Folytatják az előrenyomulást Afganisztánban az iszlamista tálib lázadók, már Kabulhoz közel harcolnak, hírügynökségi értesülések szerint 30 napon belül körülzárhatják a fővárost. Az afgán kormány felajánlotta a hatalom megosztását a táliboknak, az iszlamisták válaszáról egyelőre ellentmondóak a hírek. Közben az Egyesült Államok arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot. Németország és Hollandia után Franciaország is felfüggesztette az elutasított afgán menedékkérők visszatoloncolását hazájukba.

Több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt az európai erdőtűz-információs rendszer adatai szerint. Ilyen kiterjedt mértékű pusztítást nem tapasztaltak Görögországban 2007 óta. Augusztus eleje óta három évtizede nem tapasztalt szélsőséges hőség tombol Görögországban. Egy héten keresztül az ország több pontján 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő kijelentette: ez a klímaváltozás következménye.

Törökország északi részén a legutóbbi jelentések szerint tizenegyen meghaltak az áradások miatt. Az ország délnyugati régióiban közben már több mint két hete az erdőtüzekkel küzdenek. A török katasztrófavédelem adatai szerint eddig több mint 900 embert menekítettek ki. Törökország délnyugati részében több mint két hete tombolnak az erdőtüzek, bár már csaknem teljesen megfékezték a lángokat.

Legalább hétfőig hőhullám tombol Spanyolországban és Portugáliában, és fokozott a tűzveszély az Ibériai-félsziget nagy részén. A tűzveszély annál is jobban aggasztja a spanyol és portugál vezetőket, mert a Földközi-tenger medencéjében - így Görögországban és Algériában - hetek óta pusztítanak az erdőtüzek. Az évszakhoz képest jóval melegebb hőmérséklet egy Észak-Afrikából érkező forró légáramlat és az erős napsütés együttes következménye.

A japán hatóságok több százezer embert szólítottak fel otthona elhagyására Nagaszakiban és Kjúsú szigetének más részein. A két napja tartó heves esőzések árvizet és földcsuszamlásokat idézhetnek elő. Egyes területeket már elárasztott az esővíz, és a folyók lassan kilépnek medrükből. A hatóságok a legszigorúbb kitelepítési fokozatot léptették életbe a japán sziget középső részén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×