INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

koronavírus

napinfo

járvány

Maradni fog a kijárási tilalom - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Az országos tisztifőorvos szerint növekszik az igény az oltások iránt - mondta. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint csak nagyon ritkán okozhat vérrögképződést a Janssen vakcinája. Kezdeményezte az idei költségvetés módosítását a kormány.

Növekszik a bizalom az oltások iránt, és növekszik az igény is - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília beszámolt arról, hogy a regisztráltak száma már meghaladta a 4 millió 326 ezret, 69 százalékuk legalább az első oltást megkapta. Hangsúlyozta: a fertőzöttek számában enyhe csökkenés mutatkozik, de még mindig sokan, több mint 8600-an vannak kórházban.

A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Kiss Róbert elmondta: amint a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, és erről megjelenik a belügyminiszter közigazgatási határozata, megkezdődhet a nyitás.

Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint nagyon ritka esetekben kapcsolat lehet a Janssen vakcinája és a vérrögképződéses esetek között. Az unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség megerősítette, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. A Janssen vakcináját azután kezdték vizsgálni, hogy az Egyesült Államokban négy, oltás után tapasztalt vérrögképződéses esetet jelentettek.

Nagy-Britanniában a koronavírus okozta betegség megelőzésére helyezné a hangsúlyt a kormány. Boris Johnson miniszterelnök közölte: a kabinet ősztől legalább két olyan gyógyszert szeretne forgalomba hozni, amelyek elejét veszik a kórokozó terjesztésének és felgyorsítják a fertőzöttek felépülését.

Tavaly visszaesett a közúti balesetek halálozási aránya az Európai Unióban. A brüsszeli bizottság jelentése alapján 2020-ban 18.800 ember vesztette életét közúti balesetben, ez hatodával kevesebb a 2019-es számnál. Magyarországon az előző évinél 25 százalékkal kevesebb halálos közúti baleset történt 2020-ben. Az uniós szakértők a javuló adatokat a koronavírus-járvány következtében visszaesett forgalommal magyarázzák.

Benyújtotta az idei költségvetés módosítási javaslatát az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a törvényjavaslat biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli. A hiánycél 7,5 százalékra módosul. A javaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Benyújtotta az adómentes minimálbérről és az alacsony fizetések adójának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek az MSZP. Az ellenzéki párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar minimálbér uniós szinten a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonyabb. A magyar minimálbért több mint 30 százalékos adólevonás sújtja.

Egy svájci cég új gyárat épít, kettő pedig bővíti meglevő üzemét Magyarországon - erről állapodott meg a külgazdasági és külügyminiszter Bernben. Szijjártó Péter közölte: a három beruházás 220 új munkahelyet hoz létre.

Az országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke szerint az őshonos nemzeti kisebbségek Európa alapvető értékét jelentik, az Európa Tanács kisebbségi keretegyezménye kulcsfontosságú nemzetközi jogi eszköz megőrzésük és jogaik biztosítására. Németh Zsolt a 47 tagállamot tömörítő szervezet parlamenti közgyűlése után kiemelte: a nemzeti kisebbségek különleges csoportot képviselnek Európában, tagjaik kiemelt megközelítést és bánásmódot érdemelnek.

Németországban elfogadta a Kereszténydemokrata Unió választmányának javaslatát a Keresztényszociális Unió. Eszerint Armin Laschet CDU-elnök, észak-rajna-vesztfáliai kormányfő lesz a pártszövetség közös kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson. A politikus a világjárvány megállítását, majd egy modernebb Németország felépítését nevezte a legfőbb feladatnak.

Az idén 5 százalékkal nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás, ami a Nemzetközi Energiaügynökség szerint arra figyelmeztet, hogy a világjárvány utáni gazdasági fellendülés az éghajlat szempontjából nem lesz fenntartható. Az ügynökség szerint az idei emelkedést az okozza, hogy a villamosenergia-ágazatban növekszik a szén felhasználása, különösen Ázsiában.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018