eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Korrekt uniós újraindítási csomag összeállítását szorgalmazta Orbán Viktor - Hírösszefoglaló

Várhatóan a veszélyhelyzet megszüntetése után utazhatnak ismét külföldre az egészségügyi dolgozók. Az uniós belső határok hétfői megnyitására kérte a tagállamokat az Európai Bizottság.

Korrekt uniós újraindítási csomag összeállítását szorgalmazta Magyarország számára a miniszterelnök. Orbán Viktor a visegrádi országok csehországi találkozóján hangsúlyozta: meg kell fosztani a diszkriminatív elemektől a jelenlegi javaslatot. A kormányfő morális problémának nevezte, hogy a koronavírus okozta válság következményeinek felszámolására készült uniós csomagból a gazdag országok több pénzt kapnának, mint a szegényebbek, és ez nem maradhat így.

Várhatóan a veszélyhelyzet megszüntetése után utazhatnak ismét külföldre az egészségügyi dolgozók - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert az InfoRádió kérdésére elmondta: a jelenlegi korlátozás a honvédelmi a rendvédelmi hivatásos állományra és alkalmazottakra, illetve a kormánytisztviselőkre is vonatkozik. Hozzátette: a parlament a jövő héten szavaz a veszélyhelyzet feloldásáról.

Egy év alatt több mint 4400 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály az állampapír első évét értékelő tájékoztatóján kiemelte, hogy a MÁP Plusz a legkeresettebb lakossági állampapír, egy évvel az indulása után a megtakarítások mintegy fele ebben van. A miniszter válságállónak nevezte az értékpapírt, bár a koronavírus megjelenése után volt megtorpanás a vásárlásokban, de már kezd visszatérni a szokásos vásárlási ütem.

Már több mint nyolcszáz magyar vállalat kap állami támogatást munkahelymegőrző beruházásaihoz - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta - néhány héten belül valamennyi pályázó megkapja a számára megítélt összeget a versenyképesség-növelő támogatási programban. Hangsúlyozta: a kormány kihasználta az Európai Unió döntését, hogy 800 ezer euróig támogatást nyújthat a magyar vállalkozásoknak, mert ez a lépés növeli a cégek versenyképességét.

Buszsávokat alakítanak ki a Hegyalja úton és a Baross utcában, valamint a Bartók Béla úton. Az autóbuszok a villamosvágányokon közlekednek majd. A változásokat Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be a Budapest Restart című beszélgetéssorozaton. A program egyik fontos célja, hogy vonzóbbá váljon a város a kerékpárosok és a gyalogosok számára. Ezért újabb ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki a 8. kerületben, a Baross utcán az Orczy térig, továbbá a Nagykörút még hiányzó szakaszain, a forgalmi sávok számának csökkentése nélkül.

Az uniós belső határok hétfői megnyitására kérte a tagállamokat az Európai Bizottság. A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az unión kívülről érkezőkre vonatkozó korlátozások megszüntetését. A belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy az unión kívül több ország egészségügyi helyzete továbbra sem stabil, így a bizottság készít egy listát azokról, ahonnan engedélyezni fogja a beutazásokat. Ezen várhatóan szerepelnek a nyugat-balkáni országok, mivel ott a járványügyi helyzet hasonló, mint az unióban, sőt akár jobbnak is mondható.

Rekordmértékben csökkent a G20-ak gazdasági teljesítménye az első negyedévben. Az OECD adatai szerint a január-márciusi időszakban 3,4 százalékkal esett vissza a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport hazai összterméke az előző negyedévhez képest. A csökkenést az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések okozták a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító államok közösségében.

Jövő héttől enyhíti Románia a beutazási feltételeket. Ludovic Orban miniszterelnök arról számolt be, hogy jövő héttől kezdődően nem küldik már 14 napos otthoni elkülönítésbe vagy hatósági karanténba azokat a Romániába belépő utasokat, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

Hétfőtől újraindítja Szlovénia a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és engedélyezi 500 főig a tömegrendezvények megtartását. Június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, erre eddig nem volt lehetőség. A válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem. A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el.

Ismét erősödik a koronavírus-járvány a Balkánon, miután az országok enyhítettek a fertőzés terjedését fékező intézkedéseken. Aleksandar Vucic szerb államfő bejelentette, hogy pártja - a Szerb Haladó Párt - nem tart tömeggyűléseket a június 21-re tervezett parlamenti választás előtt, nehogy a rendezvényekkel lendületet adjon a betegség terjedésének. Bosznia, Észak-Macedónia és Albánia hatóságai nyomatékkal felszólították a lakosságot, hogy tartsa be a fertőzés elleni intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×