eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Az előző évinél alacsonyabb volt az államháztartás tavalyi hiánya - Hírösszefoglaló

Határozatképtelenség miatt nem tárgyalt a januári nyugdíjkifizetésről az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Teljesen felülvizsgálná a Munka törvénykönyvét a Liga szakszervezetek elnöke.

Az önkormányzatok nélkül 1.445 milliárd forint volt az államháztartás tavalyi hiánya - erősítette meg részletes jelentésben a Pénzügyminisztérium. A deficit 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél, de 84,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal meghaladja a törvényben előirányzott összeget.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a magyar emberek nagy felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy tovább bővítse a családtámogatási rendszert. Dömötör Csaba elmondta, hogy a családok védelméről szóló konzultáció kérdőíveit 1 millió 382 ezren küldték vissza. Novák Katalin családügyi államtitkár hangsúlyozta: a válaszok megerősítették, hogy a magyar emberek a jövőt a magyar családok támogatásában, a magyar gyerekek születésében látják.

Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió és az Afrikai Unió országainak külügyminiszteri találkozója után. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a migrációs együttműködésnek nem azt a célt kell szolgálnia, hogy minél többen eljöhessenek Afrikából, hanem meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az életkörülményei miatt senki ne kényszerüljön otthona elhagyására.

Magyarország egy teljes évig finanszírozza három szíriai kórház működését. Az erről szóló okiratot Orbán Viktor miniszterelnök adta át a szíriai apostoli nunciusnak. Mario Zenari bíboros a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában arról beszélt, hogy a szíriai erőszak elsősorban a kisebbségeket, leginkább a keresztényeket sújtotta, és a kórházak fele elpusztult vagy használhatatlanná vált.

Határozatképtelenség miatt nem tárgyalt a januári nyugdíjkifizetésről az Országgyűlés költségvetési bizottsága, mert a kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke levélben tudatta, hogy a meghívóban szereplő kérdést okafogyottnak tartják, hiszen a nyugdíjak elutalása január 11-én, határidőre megtörtént. Az ülésre nem ment el Varga Mihály pénzügyminiszter és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke sem. A nyugdíjaknak január 11-én, pénteken reggel kellett volna megérkezniük a számlákra, de ez csak délután, illetve sokaknál csak hétfőn történt meg. A pénzügyminiszter vizsgálatot rendelt el a történtek miatt, és sajtóértesülések szerint a történtek miatt lefokozták a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának szakmai igazgató-helyettesét.

Teljesen felülvizsgálná a Munka törvénykönyvét a Liga szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az elmúlt időszakban előtérbe került túlóraszám emelés csak egy vitás pont a Munka Törvénykönyvében. Hozzátette: a Liga a vitás kérdésekben a tárgyalás híve. Ugyanakkor egy országos sztrájk szervezését a szakszervezetek a nézetkülönbségei mellett az is nehezíti, hogy jogszabályok pontosan meghatározzák a munkabeszüntetés előkészítésének lépéseit.

A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozták a davosi Világgazdasági Fórum megnyitóján megszólaló szakemberek és politikusok. Klaus Schwab német közgazdász, a rendezvényt szervező alapítvány elnöke hangsúlyozta: olyan világra van szükség, amely az embert helyezi a középpontba ahelyett, hogy az új technológiák rabszolgájává tenné. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter videoüzenetében elkerülhetőnek nevezte a szuperhatalmi konfliktust országa és Kína között.

A Európa Tanács egyik fő célja, hogy ne csorbuljanak a nemzeti kisebbségek jogai, és az érintettek ne veszítsék el megszerzett jogaikat - erősítette meg a szervezet főtitkára. Thorbjorn Jagland az ukrán oktatási törvényre vonatkozó magyar képviselői kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a további tárgyalások eredményeképpen Kijev teljesíteni fogja vállalt kötelezettségeit, valamint a Velencei Bizottság ajánlásait.

Uniós jogot sért a vallási alapon megkülönböztető osztrák szabályozás – mondta ki határozatában az Európai Unió Bírósága. A testület azt kifogásolta, hogy Ausztriában nagypénteken csak azok a munkavállalók kapnak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházakhoz tartoznak.

Az unió brexit-ügyi főtárgyalója szerint legfeljebb az Európai Parlament júliusi alakuló üléséig hosszabbítható meg a brit uniós kilépés márciusra tervezett határideje. Guy Verhofstadt hangsúlyozta: az Európai Parlament a jövő héten megkezdi a londoni törvényhozás által elutasított kiválási szerződés elfogadását, ami egyértelmű üzenet arra, hogy semmilyen körülmények között nem lehetséges a Brexit megállapodás újratárgyalása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×