eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Robbanás és összecsapások Párizsban - a nap hírei

Várhatóan a Várkert Bazárban tartja évértékelőjét a miniszterelnök február 10-én. Felfüggesztette a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatását a számvevőszék. Párizsban összecsapások voltak a sárgamellényes tiltakozók és a rendfenntartók között.

Várhatóan a Várkert Bazárban tartja 21. évértékelőjét a miniszterelnök február 10-én - írja a Magyar Idők. Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón közölte: az évértékelőn ismerteti a nemzeti konzultáció alapján meghozott családtámogatási intézkedéseket. A napilap szerint a kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülése a tavalyitól eltérően most az évértékelő után, február 13-án este kezdődik.

Már korábban értesítette az Állami Számvevőszék a Momentumot és a Párbeszédet a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről. A szervezet azután közölte ezt, hogy a két párt illetékesei a Népszavának jelezték: tömörülésük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója hangsúlyozta: pártja december 11-én beadta a szükséges dokumentumokat, de az ÁSZ erre nem reagált. A számvevőszék közölte: folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése. A DK szerint az ÁSZ mondvacsinált okokból büntet ellenzéki pártokat.

Négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre szóló jogosítványt - erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihály a távirati irodának azt mondta: a mintegy 4 milliárd forintos belföldi forrásból 2400 tehergépjármű-vezető és 1600 autóbuszvezető képzése valósulhat meg a következő években. Hozzátette: évente 500-1000 új gépjárművezető munkába állása szükséges a meglévő hiány pótlása mellett.

Elkezdheti működését tavasszal a Balatonon az új technológiával dolgozó, mobil lágyiszap-eltávolító berendezés. Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója közölte: a cég által kifejlesztett gép a foszforban gazdag iszapot összegyűjti, a vizet és a homokot pedig visszajuttatja a tóba.

Párizsban összecsapások voltak a sárgamellényes tiltakozók és a rendfenntartók között a Diadalívnél. A tüntetők közül sokan füstgránátokkal szerelkeztek fel, a rendőrök pedig könnygázgránátokat vetettek be a rendbontók ellen. A rendőrség 59 embert állított elő. A francia belügyminisztérium adatai szerint országszerte 32 ezren tiltakoztak, a fővárosban 8 ezer ember vonult az utcára.

Párizsban két tűzoltó és egy spanyol turista vesztette életét a belvárosi robbanásban. Kilenc ember súlyos, 37 könnyebb sérüléseket szenvedett. A detonáció egy pékségben történt. A robbanás pillanatában már a helyszínen volt egy tűzoltócsapat, amelyet azért hívtak ki az ott lakók, mert gázszivárgást éreztek.

Februárban miniszteri szintű csúcstalálkozót szervez az Egyesült Államok Lengyelországban Irán közel-keleti szerepéről. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak elmondta: a konferencia a közel-keleti békéről, stabilitásról és biztonságról szól majd. Az iráni külügyminiszter Teherán ellenes cirkusznak minősítette a konferenciát.

A rendkívüli állapot kihirdetése helyett a washingtoni kongresszussal együttműködve szeretné rendezni a mexikói határfal és a kormányzat részleges leállása miatti vitát az amerikai elnök. Donald Trump továbbra is csak olyan költségvetést hajlandó aláírni, amely tartalmazza az amerikai-mexikói határra tervezett fal felépítésére kért több mint ötmilliárd dollárt is. A kongresszus demokrata párti vezető politikusai viszont kitartanak amellett, hogy előbb a három hete tartó részleges kormányzati leállás feloldásához szükséges költségvetésről szavazzanak.

Heves hóviharok okoznak fennakadásokat az Egyesült Államok középső vidékein. Az ítéletidő Új-Mexikótól a Nagy-síkságig és a Sziklás-hegységig terjedő, mintegy 1700 kilométer hosszúságú térségben tombol. A viharzóna az Atlanti-óceán partvidéke felé tart, a meteorológusok heves havazást jósolnak a hétvégére a szövetségi fővárosban, Washingtonban, illetve Maryland és Virginia államokban.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×