INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

állami számvevőszék

párbeszéd

momentum

kampánypénz

ÁSZ: a Párbeszéd és a Momentum nem ismeri a szabályokat

InfoRádió / MTI

Már korábban értesítette a Momentumot és a Párbeszédet a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről az Állami Számvevőszék - közölte a szervezet azután, hogy a két párt illetékesei a Népszavának jelezték: tömörülésük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója hangsúlyozta: pártja december 11-én beadta az új székhely bejegyzését igazoló papírokat, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges szerződéseket, de az ÁSZ erre nem reagált.

Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy

nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.

Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

A számvevőszék azt is közölte, hogy folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése; és a jelentéstervezetek nem nyilvánosak. Az ÁSZ a 2018. áprilisi országgyűlési választás után egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és a jelölőszervezetek választásra fordított pénzeinek felhasználását. A felhasználás és az elszámolás előírásait a számviteli, a kampány- és a párttörvény tartalmazza.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018