eur:
394.98
usd:
371.91
bux:
66300.14
2024. április 16. kedd Csongor

ÁSZ: a Párbeszéd és a Momentum nem ismeri a szabályokat

Már korábban értesítette a Momentumot és a Párbeszédet a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről az Állami Számvevőszék - közölte a szervezet azután, hogy a két párt illetékesei a Népszavának jelezték: tömörülésük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója hangsúlyozta: pártja december 11-én beadta az új székhely bejegyzését igazoló papírokat, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges szerződéseket, de az ÁSZ erre nem reagált.

Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy

nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.

Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

A számvevőszék azt is közölte, hogy folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése; és a jelentéstervezetek nem nyilvánosak. Az ÁSZ a 2018. áprilisi országgyűlési választás után egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és a jelölőszervezetek választásra fordított pénzeinek felhasználását. A felhasználás és az elszámolás előírásait a számviteli, a kampány- és a párttörvény tartalmazza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×