eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
Vízágyúval oszlatják rendőrök a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetését a párizsi diadalívnél 2019. január 12-én. A kormányellenes tüntetések kilencedik egymást követő hétvégéjén a hatóságok a biztonsági erők mintegy 80 ezer tagját vetették be Franciaország-szerte.
Nyitókép: Yoan Valat

Összecsaptak sárgamellényesek a rendőrökkel a Diadalívnél

Összecsapások voltak a sárgamellényes tiltakozók és a rendfenntartók között szombat délután a párizsi Diadalívnél.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a tiltakozók közül sokan sisakkal, álarccal és füstgránátokkal szerelkeztek fel, a rendőrök pedig könnygázgránátokat vetettek be a tiltakozók ellen.

A sárgamellényes menet késő délelőtt indult a francia főváros másik felén lévő pénzügyminisztériumtól. A rendőrség a nap folyamán 59 embert állított elő a tiltakozók közül.

A francia belügyminisztérium közlése szerint 14 órakor 32 ezren tiltakoztak szerte Franciaországban, a fővárosban 8000 ember vonult utcára.

A tiltakozások kilencedik "felvonására" a tüntetők "Franciaország közepébe", Bourge városába szólították támogatóikat. A Cher megyében fekvő városban több mint 5000 ember jelent meg. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint többségük, 4800 ember a kijelölt helyszínen tiltakozott, mintegy ötszázan viszont a város központjába vonultak, ahol az önkormányzat nem engedélyezett tiltakozást. A rendőrök 15 embert állítottak elő.

Jóval többen tiltakoztak, mint egy héttel korábban

Az egy héttel korábbi körülbelül 50 ezer után szombaton hozzávetőleg 84 ezer ember vonult utcára a sárgamellényes tiltakozások kilencedik "felvonásán" - tudatta a francia belügyminisztérium.

A hivatalos tájékoztatás szerint a fővárosban 8000 ember vonult utcára, a tüntetés súlyosabb incidens nélkül, békésen ért véget. "A felelősségtudat legyőzte a konfrontáció kísértését" - fogalmazott közleményében Christophe Castaner francia belügyminiszter.

A tárca arról is beszámolt, hogy a tiltakozásokon 244 embert állítottak elő a rendőrök, és 201 embert őrizetbe is vettek. Több városban, így a fővárosban is voltak összecsapások a tiltakozók és a rendőrök között. Több tiltakozó megdobálta és megrohamozta a rendőröket, akik könnygázzal, vízágyúval és hanggránátokkal válaszoltak.

A tiltakozások miatt 80 ezer rendfenntartót vezényeltek az utcákra országszerte.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×