INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

párizs

sárga mellényesek

összecsapás

Párizs, 2019. január 12. Vízágyúval oszlatják rendőrök a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetését a párizsi diadalívnél 2019. január 12-én. A kormányellenes tüntetések kilencedik egymást követő hétvégéjén a hatóságok a biztonsági erők mintegy 80 ezer tagját vetették be Franciaország-szerte. MTI/EPA/Yoan Valat

Összecsaptak sárgamellényesek a rendőrökkel a Diadalívnél

Infostart

Összecsapások voltak a sárgamellényes tiltakozók és a rendfenntartók között szombat délután a párizsi Diadalívnél.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a tiltakozók közül sokan sisakkal, álarccal és füstgránátokkal szerelkeztek fel, a rendőrök pedig könnygázgránátokat vetettek be a tiltakozók ellen.

A sárgamellényes menet késő délelőtt indult a francia főváros másik felén lévő pénzügyminisztériumtól. A rendőrség a nap folyamán 59 embert állított elő a tiltakozók közül.

A francia belügyminisztérium közlése szerint 14 órakor 32 ezren tiltakoztak szerte Franciaországban, a fővárosban 8000 ember vonult utcára.

A tiltakozások kilencedik "felvonására" a tüntetők "Franciaország közepébe", Bourge városába szólították támogatóikat. A Cher megyében fekvő városban több mint 5000 ember jelent meg. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint többségük, 4800 ember a kijelölt helyszínen tiltakozott, mintegy ötszázan viszont a város központjába vonultak, ahol az önkormányzat nem engedélyezett tiltakozást. A rendőrök 15 embert állítottak elő.

Jóval többen tiltakoztak, mint egy héttel korábban

Az egy héttel korábbi körülbelül 50 ezer után szombaton hozzávetőleg 84 ezer ember vonult utcára a sárgamellényes tiltakozások kilencedik "felvonásán" - tudatta a francia belügyminisztérium.

A hivatalos tájékoztatás szerint a fővárosban 8000 ember vonult utcára, a tüntetés súlyosabb incidens nélkül, békésen ért véget. "A felelősségtudat legyőzte a konfrontáció kísértését" - fogalmazott közleményében Christophe Castaner francia belügyminiszter.

A tárca arról is beszámolt, hogy a tiltakozásokon 244 embert állítottak elő a rendőrök, és 201 embert őrizetbe is vettek. Több városban, így a fővárosban is voltak összecsapások a tiltakozók és a rendőrök között. Több tiltakozó megdobálta és megrohamozta a rendőröket, akik könnygázzal, vízágyúval és hanggránátokkal válaszoltak.

A tiltakozások miatt 80 ezer rendfenntartót vezényeltek az utcákra országszerte.

Nyitókép: Yoan Valat
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018