eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Végetért a 2019-es költségvetés parlamenti vitája - napinfo

Önkéntes alapon létrejövő zárt európai menekültközpontokról állapodtak meg a brüsszeli uniós csúcstalálkozó résztvevői. Megkezdődött a Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztivál.

Tagállami felajánlás alapján zárt menekültközpontok jöhetnek létre az Európai Unió területén - ebben állapodtak meg az uniós tagországok vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon. Angela Merkel német kancellár a kétnapos találkozó után azt hangsúlyozta: a megállapodás helyes irányba tett fontos lépés, de az útnak még nincs vége. Emmanuel Macron francia államfő szerint a zárónyilatkozatban tükröződik a francia álláspont: a külső határok védelme és az európai szolidaritás. Giuseppe Conte új olasz kormányfő közölte, Olaszország nem tett konkrét kötelezettségvállalást, így nem fog visszafogadni a területén elsőként regisztrált, majd Németországban feltartóztatott egyetlen migránst sem. Orbán Viktor kormányfő a V4 országok győzelmeként értékelte megállapodást. Az érintett menekültügyi szervezetek üdvözölték az egyezséget.

A többi között a kistelepülések problémáiról volt szó a 2019-es költségvetés parlamenti vitájának utolsó napján. Zombor Gábor fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kistelepülések szolgáltatásait meg kell tartani és az arra önerőből nem képes településeket segíteni kell abban, hogy GDP-növelő beruházásokat hajtsanak végre. Potocskáné Kőrösi Anita, jobbikos képviselő azt kérte a kormánytól, hogy biztosítson több forrást az önkormányzatoknak. A szocialista Tóth Csaba és az LMP-s Csárdi Antal lakhatási válságról és a bérlakás program szükségességéről beszélt. Bősz Anett független képviselő az iskolarendszer decentralizálását javasolta.

Átlépte a 330 forintot a forint euróval szembeni árfolyama pénteken, ezzel új történelmi mélypontot ért el. A Magyar Nemzeti Bank nem kommentálta a forint történelmi mélypontját, de azzal nem ért egyet, hogy spekulációs nyomás alatt állna a fizetőeszköz. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani kockázatkerülő hangulat és a dollár erősödése nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak így a forintnak sem. A magyar fizetőeszköz a régiós devizák között is rosszul szerepel.

Már elérhetőek az első állami kamattámogatással nyújtott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a bankok kínálatban. A családi otthonteremtést támogató hiteltermékek egyszerre biztosítanak a nem minősített termékeknél kedvezőbb hiteldíjakat, illetve a hiteligényléstől a jelzálogjog törléséig ügyfélbarát ügyintézést.

20 új katonai helikoptert vásárol a honvédség. A járműveket szállító Airbus tájékoztatása szerint a helikopterek sokféle katonai műveletre alkalmazhatók. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a beszerzést a szakmai szempontok mellett körültekintő és részletes nemzetközi piackutatás előzte meg. A dupla hajtóműves típus alkalmas felderítésre, kutatás-mentésre és sebesült szállítására is.

Befejeződött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér régebbi és kisebb, 1-es futópályájának felújítása, újra két pályával üzemel a ferihegyi légikikötő - közölte a Budapest Airport. Az 1-es terminálhoz közelebb eső futópályát márciusban zárták le, ez idő alatt öt futballpályányi területen cserélték ki a felületet. A lezárás ideje alatt a Budapest Airport kicserélte a futópálya vecsési végén a műszeres leszállító berendezést is.

Megnyílt az épülő Puskás Ferenc Stadion Látogatóközpontja. Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos kijelentette: a jövő év végére elkészülő aréna jóval több lesz egy stadionnál, mivel igazi 21. századi rendezvény- és élményközpontként is funkcionál majd. Hozzátette: a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság 4 mérkőzése után már 2021-ben Bajnokok Ligája, vagy Európa Liga-döntőnek adhat otthont a 67 ezer főt befogadó létesítmény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×