eur:
394.98
usd:
368.38
bux:
70410.38
2024. június 24. hétfő Iván
Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója beszédet mond a Rákóczi Szövetség IV. Kárpát-medencei Színjátszó Tábora székesfehérvári záró rendezvényén 2021. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A kőszívű ember fiai a Nemzetiben: Szikora János rendhagyó változatot ígér

A székesfehérvári színház egy ismeretlen arcát mutatja be a regénynek, az előadás most a Nemzeti Színházban látható.

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában: Marosvásárhelyről, Szombathelyről és Székesfehérvárról is érkeznek vendégelőadások. Május 22-én Jókai Mór A kőszívű ember fiai című művének színpadi változata látható a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában.

"Jókai Mór biztosan nem véletlenül írta A kőszívű ember fiai című regényének címe alá azt, hogy 1869. Mit akart vele mondani? Valószínűleg azt, hogy húsz évvel a forradalom vérbefojtását követően másként látta a dolgokat, bonyolultabban és árnyaltabban. Ez a regény a XIX. század Magyarországának megosztott társadalmát, annak egészen különleges figuráit ábrázolja. Ma Magyarország egy végtelenül megosztott társadalom, egy megosztott ország. És egy ilyen megosztott országban olvasni, hogy mi is történt a XIX. század közepén Magyarországon, ezek olyan történelmi áthallások, amelyek felerősítik a mű minden sorát és bizonyos értelemben talán az üzenetét is" – mondta Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.

A regény dramaturgiai feldolgozásáról azt mondta, ilyen esetben mindig valami kimarad az eredeti változatból, de szerinte "Jókai egy kincsesbánya". Jobbnál jobb figurák és epizódok vannak a regényében, és igazából azt volt nehéz eldönteni, hogy mi az, amitől megválnak. A Baradlay család története az a fő motívum, amelyre felfűzték az egyéb történeteket.

Szikora János arra is emlékeztetett, hogy A kőszívű ember fiai kapcsán sokakban élénken él a Várkony Zoltán rendezte film, de az a regénynek csak nagyjából a felét dolgozta fel. "Kimaradtak figurák, kimaradtak történetek, epizódok, hosszú-hosszú fejezetek, mi ezekből átemeltünk olyanokat, amelyeket fontosnak tartottunk, pontosan annak érdekében, hogy a néző számára világos legyen, hogy ez a XIX. század közepi Magyarország mennyire megosztott volt, hogy például jó lesz nekünk most ez a forradalom, vagy nem lesz jó. Jó lesz, ha szembeszegülünk az osztrákokkal, vagy nem lesz jó. És ez a megosztottság néha humoros, néha pedig tragikus formában folyamatosan felbukkan a regényben és az előadásban is" – mondta a rendező.

A Nemzeti Színház májusi műsorában vendégszerepelnek a darabbal, és ez nagy lehetőség a színi igazgató szerint, mert Székesfehérvár nincs ugyan messze a fővárostól, mégsem járnak oda színházba a budapesti emberek, pedig meggyőződése, hogy nagyon sokan kíváncsiak lennének erre a különleges Jókai-adaptációra.

"A kőszívű ember fiaiból többfajta sikeres színpadi változat létezik, és ez egy ismeretlen arcát mutatja a regénynek, méltatlanul elfeledett vagy kihagyott részeit erősíti fel, és ezzel egy kicsit teljesebb képet szeretnénk adni mindenki számára, akit érdekel ez a korszak" – mondta Szikora János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 10:17
2024. június 23. 11:57
×
×
×
×