eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
pompeiisites.org
Nyitókép: pompeiisites.org

Történelmi felfedezés: Pompejiben is nagy híre volt a trójai háborúnak – képek

Egy évvel ezelőtt kezdték feltárni a romváros „fekete termét”, ahol most kettő, nagyon jó minőségű, fontos mitológiai alakokat ábrázoló falfestményre bukkantak a régészek.

A helyszínen dolgozó archeológusok szerint kiváló minőségű freskókat találtak nemrég Pompejiben, az időszámításunk után 79-ben, a Vezúv-kitörés következtében elpusztult város romjai között.

A BBC tekinthette meg elsőként a frissen feltárt alkotásokat, amelyek között két jelentőségteljesebb van: az egyik Apollónt ábrázolja, amint megpróbálja elcsábítani Kasszandrát. A mítosz szerint a nő visszautasította az isten közeledését, amiért az azzal büntette, hogy soha senki ne higgyen a jóslataiban – írja a hvg.hu.

pompeiisites.org
pompeiisites.org

A másik képen Párisz herceg találkozik a gyönyörű Helénával – ez az a frigy, amelyről Kasszandra tudja, hogy a trójai háborúban mindannyiuk végzetét fogja eredményezni:

pompeiisites.org
pompeiisites.org

A freskókat egy, az elmúlt 12 hónapban feltárt, úgynevezett „fekete teremben” találták, amelyről Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója azt mondja, hogy valószínűleg azért választották a falak erőteljes színét, hogy elrejtsék a napnyugta utáni szórakozás során használt lámpák füstlerakódásait. A freskók annak idején olyan élénkek lehettek, hogy Zuchtriegel szerint „a pislákoló fényben mondhatni életre keltek”.

Pompejinek nagyjából az egyharmada még mindig nincs megtisztítva a vulkáni törmelékektől. A jelenleg zajló ásatások az utóbbi évtizedek legnagyobbjának bizonyulnak. A „9. régió” néven ismert széles lakó- és kereskedelmi tömböt a vulkáni habkő- és hamutakarótól tisztítják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×