eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: margitszigetiszinhaz.hu

Szikora Róbert a Szent Erzsébetről szóló új musicalről: nem tudok szebbet alkotni

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be szeptember 1-jén és 2-án az Árpád-házi Szent Erzsébet történetét feldolgozó Az ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalt.

Szikora Róbertet már az 1970-es évek közepétől foglalkoztatja a gondolat, hogy Szent Erzsébetről írjon egy darabot. Türingiában látott egy szobrot Szent Erzsébetről, szép rózsákkal. Amikor a zeneszerző Budapesten is egy nagyon hasonló szobrot látott, rájött, hogy ez ugyanez, csak nálunk ez a figura Árpád-házi Szent Erzsébet.

"Akkor azt gondoltam, hogy nagyfiú leszek, írok erről egy egy darabot, mert úgy éreztem, hogy a németekkel ezt elprivatizálták tőlünk, magyaroktól" – mondta az InfoRádióban Szikora Róbert, aki a 90-es években kezdte el, írni, és most fejezte be a darabot. A mű Zsuffa Tünde Az ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje azonos című regénye alapján készült, Lezsák Sándor szövegkönyv és dalszövegíró közreműködésével. A musicalen 2021 tavaszán kezdtek dolgozni, 2022. április 8-án került először a közönség elé a budapesti Erkel Színházban. A mostani darab a Margitszigeti Színház és Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közös munkája, Cseke Péter rendezésében mutatják be szeptember 1-jén és 2-án.

Szikora Róbertet a darab elkészítésekor leginkább A Szent Erzsébet személyisége foglalkoztatta, hogy miként válhat egy családanya szentté az idegen, ellenséges környezetében. "Annyi áthallás volt a mai kornak megfelelően is, és próbáltam olyan zenét írni, ami többrétegű tehát kicsit hasonlít" – mondta, hozzátéve, hogy elkezelte azt is, milyen lehetett a 13. század elejének a zenéje, milyen hangszerek szólaltak meg, egyáltalán hogy készítettek egy dalt. "A mai kornak megfelelő, mai musical zenéjével ötvöztem amennyire lehetett, és nem volt nehéz dolgom, mert a mai musical zene a könnyűzenéhez idomul" – jelentette ki.

Cseke Péter, a rendező nem rugaszkodott el az eredeti látványvilágtól, amit az Erkel Színházban tavaly láthatott a közönség. Kosztümös "grandiózus musical" a szereposztásában is, de nem elsősorban a sztárokkal adják el a darabot, hanem "beszélnie kell". Erzsébet szerepében Bori Réka, Lajos szerepében Koltai-Nagy Balázs játszik, de Buch Tibor és Szekeres Adrien is látható lesz a színpadon, Szerednyey Béla és Varga Miklós mellett.

Egy musical megírása

Szikora Róbert azt mondta, ő maga elsősorban zeneszerző, ezután szövegíró és előadó. A zeneszerzéshez szorgalom, ihlet, talentum szükséges. "Olyan zeneszerző vagyok, aki mindenevő, tehát engem minden érdekel, minden zenei stílus. Annyi válfaja van a musicalnek, hogy kiismerhetetlen" – jelentette ki. Úgy vélte, van olyan sok információja róla, hogy elkezdhet írni jeleneteket. Más mint egy popzenei művet megírni, mert itt alkalmazott zenét kell csinálni, "de mindenképpen jó dalokat", nem slágereket.

"Ez nekem kézgyakorlat volt, de mégis úgy érzem, ha valami nagyon szépet, nagyot akarok mondani, akkor ez magam előtt egy mestermunka. Én jobbat nem tudok nagyon írni"

– fogalmazott Szikora Róbert.

A zeneszerző ugyanakkor megjegyezte, ő maga nem mozog otthon a színházi világban, és nem tudja, mikor érzi belülről sikeresnek a rendező vagy a producer a darabot. "Azért annyira nem rugaszkodhat el a valóságtól, sok embernek kell, hogy tetsszen" – mondta. Az Erkel Színházban bemutatott premierre visszaemlékezve megállapította, hogy amikor 10-15 percig állva tapsol a közönség, akkor el lehet mondani, hogy hatása volt. "Akkor lesz sikeres egy darab szerintem, ha hatást tud az emberekre gyakorolni, és nemcsak dalokat, hanem valahol a lelküket megérinti" – zárta gondolatát Szikora Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×