eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mike Stern dzsesszgitáros (b), Al Di Meola gitáros (j) és Leslie Mandoki (k) a Mandoki Soulmates ingyenes lemezbemutató koncertjén a budapesti Szent István-bazilikánál 2021. augusztus 21-én. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette. Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures című Blue-ray/DVD szeptember 24-én jelenik meg világszerte, emellett a százperces Bartók-szvit elérhető lesz dupla CD-n és dupla vinylen.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Leslie Mandokinak elárultak egy titkot, erről szinte senki sem tudott

Bartók Bélát idézi meg Leslie Mandoki augusztus 18-án este Budapesten, a Bazilika előtti téren.

"Mi most hazahozzuk ezt a gyönyörű művét Bartók Bélának, a Magyar képeket" – mondta az InfoRádióban Leslie Mandoki zenész, producer, énekes.

Tizennyolc évvel ezelőtt úgy turnézott a Mandoki zenekar, hogy Peter Frampton volt a gitáros, Jack Bruce volt a Cream-ből basszusgitáros, Ian Anderson a Jethro Tullból volt az énekes és a fuvolista, John Lord a Deep Purple-ből játszott a Hammond orgonán, Bobby Kimball a Toto-ból, és Chris Thompson a Manfred Mann's Earth Band-ből énekeltek. Akusztikus gitáron Greg Lake volt velük az Emerson, Lake & Palmer-ből.

"Egyik este a Greg Lake az mondja, Leslie, van egy komoly témám veled, üljünk már le a John Lorddal. Van egy nagy rockzenei titok, amit meg akarok veled osztani.

Az Emerson, Lake & Palmer nem az Egy kiállítás képeit akarta felvenni, hanem a Magyar képeket Bartóktól,

csak nem kapták meg a jogokat rá. Majd talán neked sikerül" – emlékezett vissza az énekes.

Végül neki sem sikerült megszereznie a jogokat, ki kellett várniuk, amíg szabaddá váltak, és végül is 2019-ben felvették az egészet, ami a zenész szerint gyönyörűen sikerült. "Mi átdolgoztuk, rockzenévé alakítottuk, és hozzáírtunk egy-két rockdalt, így kialakult a Magyar képek" – mondta.

A zenekar augusztus 18-án "a legjobb felállásában" érkezik, Leslie Mandoki "lelki társaival". Al Di Meola lesz az egyik, Mike Stern lesz a másik gitáros, Richard Bona pedig a basszusgitáros. A fúvósszekciót John Helliwell vezeti, a Supertramp alapító tagja. Bill Evans szaxofonnal lép fel, a Grammy-díjas Randy Brecker is fellép, mellette a német trombtasztár, Till Brönner lesz. A Hammond orgonán pedig a Ritchie Blackmore's Rainbow zenekarból Tony Carey játszik. Leslie Mandokival Nick van Eede énekel majd a Cutting Crew-ból.

A koncerten Szakcsi Lakatos Bélára is emlékeznek, neki lesz egy külön rész, ahol megemlékeznek arról, mennyit tanultak tőle. "Korosztályuknak mindenképpen legnagyobb magyar zenésze" – állapította meg Leslie Mandoki. Több tehetséges magyar művész is énekel az eseményen: Caramel, Mező Misi és Zséda. "Nagy örömömre szolgál, hogy végül is magyarok is megszólaltunk egy-két dolgot" – zárta gondolatát a zenész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×