eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2022. június 4-én.
Nyitókép: Veres Nándor

Már úton a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz is

Péntek hajnalban elindult a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz a csíksomlyói búcsúra, Erdélybe - közölte az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda.

A Csíksomlyó expressz a Dunántúlról, Szombathelyről indult a kora hajnali órákban, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezett Budapestre, a Keleti pályaudvarra. A Csíksomlyó expressz és a Székely gyors Budapestről Szolnokon, Püspökladányon át egymással összekapcsolva indult Erdély felé. Ott tovább halad a Nagyvárad-Kolozsvár-Dés-Déda-Gyergyószentmiklós-felcsíki, alcsíki falvak útvonalon Székelyföld felé.

A mintegy fél kilométer hosszú különvonat csaknem másfélezer zarándokot visz a csíksomlyói búcsúra.

A vonatok a szentmise utáni napon tovább indulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára,

Gyimesbükkre, ahol a zarándokok egész napos ünnepségen vehetnek részt és átadják a székely-csángó-magyar gyerekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz közös szerelvényét vontató mozdony díszítésével a Kossuth-díjas székely-magyar íróra, Tamási Áronra emlékeznek a szervezők.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda mellett a Misszió Tours utazási iroda is szervezett vonatos zarándoklatokat a csíksomlyói búcsúba. A Boldogasszony zarándokvonat már csütörtökön útnak indult, csaknem 900 utassal.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották,

amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×