INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

műkincs

ukrajna

kimenekítés

madrid

kiállítás

művészet

Ukrán műkincseket vittek el Kijevből, most kiállították őket

Ukrán műkincseket vittek el Kijevből, most kiállították őket

Infostart / MTI

Mintegy hetven műkincset menekítettek ki Ukrajnából a háború elől és a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban állították ki őket.

A tárlat kedden nyílt és áprilisig várja látogatókat Madridban, ezután a kölni Ludwig múzeumban lesz látható júniustól szeptemberig.

A képek széles skálát ölelnek fel a figuratív művészettől a kubizmuson, konstruktivizmuson át a szocialista realizmusig. Olyan mesterek alkotásai szerepelnek a tárlaton, mint Olekszandr Bohomazov, Vaszil Jermovolov és Anatol Petrickij.

Az alkotásokat november 15-én szállították el Kijevből. A várost azon a napon is lőtték az orosz erők, a képeket szállító teherautók szerencsére már Kijevtől kétszáz kilométernyire voltak, amikor az első találatok érték az ukrán fővárost - mondta el Francesca Thyssen-Bornemisza, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza műgyűjtő lánya, akinek a gyűjteménye a madridi múzeumban látható.

Tizenkét órával később a teherautók átlépték a határt, és folytathatták útjukat Spanyolország felé - mondta el a műgyűjtő, az ukrajnai művészet segítségére siető múzeumokat és alapítványokat tömörítő Múzeumok Ukrajnáért kezdeményezés szervezője.

A műalkotások biztonságba helyezésén túl a kiállítás bemutatja Ukrajna kulturális és művészeti sokszínűségét is - hangsúlyozta Katya Deniszova, a kiállítás egyik kurátora.

A tárlat időrendben vonultatja fel az anyagot az 1910 évektől - amikor Ukrajna az orosz birodalomhoz tartozott - az 1920-as évekig, amikor az ország a Szovjetunióhoz csatlakozott, majd az 1930-as évekig, amikor egyes művészek a sztálini tisztogatások áldozataivá váltak és a szovjet realizmus lett az egyetlen engedélyezett stílus - mondta el a kurátor.

A látogatók megtekinthetik Vadim Meller Kompozíció (1919-1920) című, kubista ihletésű vásznát, Anatol Petrickij Rokkantak (1924) című, okker tónusú, neobizánci stílusú, valamint Kosnztyantin Jeleva 1920-as évek végén készült, Képmás című, katonát ábrázoló realista alkotását.

Nyitókép: Davyd Burliuk: Carousel (1921); Forrás: Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum/Thyssen-Bornemisza Múzeum, Madrid
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018