eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
III. Károly brit király a Nemzetközösség főbiztosainak adott fogadáson a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 11-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő három nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt, azóta ő az új uralkodó.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

Vita A korona-sorozatról: érzéketlenek III. Károllyal szemben?

Az ötödik évad témája Károly és Diana válása: az alkotókat már korábban is bírálták azért, ahogyan a királyi család tagjait ábrázolják.

"Tény, hogy a kilencvenes évek nehéz időszak volt a királyi család számára és III. Károlynak biztosan fájdalmas emlékei vannak erről az időszakról" – nyilatkozott a sorozat alkotója, Peter Morgan a Varietynek.

"Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a történelem rá vagy a monarchiára rossz érzésekkel emlékezik majd. A sorozat egészen biztosan nem ezt teszi. Bennem személy szerint rengeteg empátia van egy az ő pozíciójában lévő férfi, sőt, az egész család irányába. Az emberek megértőbbek és együttérzőbbek tudnak lenni, mint azt gondolnánk" – fogalmazott.

Dianát ebben az évadban Emma Debicki alakítja: a színésznő azt mondta,

tisztában van azzal ő és a stáb minden tagja is, hogy a témát nagy fokú érzékenységgel kell kezelnie

írja a CNN.

"Rengeteg kutatás van a sorozat mögött, ezt a szintű gondoskodást, azt a sok megbeszélést, amit mi végrehajtunk, a néző nem veszi észre. Az én élményem ez a sorozatról: Peter nagyon komolyan veszi a dolgot" – nyilatkozott

Dominic West, aki az akkor még walesi herceg Károlyt alakítja, úgy jellemezte a nehéz időszak történetének elmesélését, mint súlyos felelősséget, amit mindannyian nagyon komolyan vesznek.

A sorozat alkotói azt követően szólaltak meg, hogy a Netflix megvédte a sorozatot, mint "fikciós drámát". Ennek előzménye az volt, hogy John Major volt brit miniszterelnök "káros és rosszindulatú fikcióként" és "egy hordónyi ostobaságként" minősítette saját hivatali idejének ábrázolását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×