eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Vashegyi György, a Nemzeti Kulturális Tanács és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédet mond az Országos Széchényi Könyvtár digitalizáló központjának átadásán 2022. február 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Öt koncerttel várja az érdeklődőket a Haydneum Őszi Fesztivál

Október 25. és november 2. között rendezi meg Őszi Fesztiválját a Haydneum - Magyar Régizenei Központ. A rendezvény programjában öt koncert szerepel, amelyek állandó szereplője Joseph Haydn lesz.

Vashegyi György karmester (képünkön), a Haydneum rezidens együtteseinek művészeti vezetője a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az első koncerten, a fesztivál legnagyobb attrakciójaként két, korhű hangszeren játszó historikus zenekar, a párizsi Le Concert de la Loge és a budapesti Orfeo Zenekar lép fel október 25-én a Müpában. A két zenekar karmester nélkül, a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmester irányításával fog játszani - hangsúlyozta.

A művészeti vezető hozzátette: október 28-án az Egyetemi templomban a Purcell Kórust hallhatják az érdeklődők continuo kísérettel. A programban két Haydn testvér találkozik: Joseph, akinek nagyon kevés és Michael, akinek viszont rengeteg continuo-kíséretes egyházi kórusműve maradt fenn. Műsoruk gerincét az 1790-es évekből származó salzburgi nagyböjti Michael Haydn-misék adják.

A harmadik koncertet Haydn és Zimmermann címmel október 29-én rendezik meg a Karmelita Beethoven-termében. A fesztivál vendége a koncerten az 1973-ban alakult pozsonyi Musica Aeterna együttes lesz, amelynek művészeti vezetője a kiváló hegedűs, Peter Zajíček - mondta Vashegyi György.

Haydn és Beethoven címmel október 30-án a Zeneakadémia Solti-termében egy új műfaj, a szóló fortepiano és dalénekes fortepiano művész előadásában hallhatnak szonátákat és dalciklusokat az érdeklődők - fűzte hozzá a művészeti vezető.

A fesztivál november 2-án a Zeneakadémia Nagytermében a Haydn és Matastasio című esttel zárul, amelynek különlegességét az adja, hogy a Haydneum első alkalommal mutat be koncertszerű előadásban operát, a híres librettista, Metastasio Haydn által megzenésített egyetlen művét, A lakatlan szigetet.

A Haydneum Őszi Fesztivál mellett kedden veszi kezdetét a Haydneum Bősze Ádámmal közös programja, a Haydnnal Londonban című előadás-sorozat a Lóvasút kulturális központban. A 8 előadásból álló összeállítás a zeneszerző londoni utazásairól szól, az egyenként 70 perces előadásokat zenei idézetek, vetített illusztrációk teszik még élvezetesebbé.

Jövőre a tervek szerint ismét megrendezik a Haydneum Egyházzenei Fesztivált, a vonósnégyes-koncerteket Eszterházán ás a Haydneum Őszi Fesztivált, valamint folytatni és bővíteni kívánják az eddig megkezdett együttműködéseket is.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban kitértek arra is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizációs központja és a Haydneum együttműködése keretében folyik a hazánkban fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművészeti alkotások feldolgozása. Mára az OSZK Zeneműtárában őrzött, a Haydneum érdeklődési körébe tartozó repertoár kéziratállományának minőségi felmérése megtörtént. Az előkészítő munkát a Haydneum munkatársai végzik, a digitalizálás nagyívű folyamatát pedig 2 restaurátor és 2 fényképész kezdi meg a napokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×