eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró egyik utasa kinéz az őket szállító busz ablakán, amikor a 14 napos karantént követően elhagyják a kikötőt 2020. február 19-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. A luxushajón 542-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, ők továbbra sem hagyhatják el az óceánjárót.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Karanténkomédiát írt Egressy Zoltán - "azt hittem, ez egy kedves emlék lesz majd..."

A drámaíró nem gondolta, hogy mire színpadra kerül a Gordiusz, még mindig a jelen lesz, amiről szól.

Egressy Zoltán író, drámaíró Gordiusz című karanténkomédiáját mutatja be hétvégén, március 13-án a Zichy Szín-Műhely az eSzínház közvetítésében.

"A Litera irodalmi portál felkérésére írodott a mű még tavaly, akkor felolvasó-színházi formában el is hangzott egy hajón. Utána megkeresett engem a Zichy Szín-Műhely, hogy kortárs magyar darabra lenne szükségük, nincs-e nekem egy véletlenül. Akkor eszembe jutott ez, illetve hogy egy bővített, teljes változatot készítsek belőle" - idézte fel Egressy Zoltán a karanténmű keletkezéstörténetét.

A szerző egyébként is szereti, ha össze vannak zárva a szereplői, sokszor teremt ilyen mesterséges helyzetet, amit ezúttal a karantén alapozott meg.

A Gordiusz története szerint egy járvány miatt összezárt házaspár és egy takarítónő nem tudja elhagyni a lakást.

"Azt gondoltam, amikor írtam, hogy ez egy kedves emlék lesz majd, mire egy rendes, nagy színházban színpadra kerül, de hát ez nem így történt" - mondta. Nosztalgikus hangulat helyett tehát aktuális helyzetet fest le.

A darabbal kapcsolatban keletkezett "karanténfeszültség" kifejezés valóságos utóhatásai Egressy Zoltán szerint hosszú távúak is lehetnek, de talán pont ezt tudja majd oldani a szerző szerint a tragikomédia műfajába sorolható darab.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×