eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Nyitnak a fővárosi könyvtárak, de nem a megszokott módon

Járványügyi szempontból biztonságosan, a könyvtárakba való belépés nélkül lehet majd előzetesen igényelt könyveket kölcsönözni szerdától a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) könyvtári cserepontjain. Olvasóbarát intézkedésként az FSZEK hétfőtől ideiglenesen ingyenessé teszi az előjegyzést a leendő olvasók számára.

Az FSZEK Központi Könyvtára és valamennyi tagkönyvtára 2020. november 11. óta zárva tart, mivel a kormány a járványügyi veszélyhelyzet miatt megtiltotta a könyvtárakban való tartózkodást - emlékeztet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közleménye.

Az intézmény meghosszabbította a több mint 200 ezer aktuális kölcsönzés lejárati idejét, emellett Könyvtár otthonról címmel tanulástámogató információs szolgáltatást indított telefonon, e-mailben és Skype-on.

A FSZEK elérhetővé tette adatbázisait is a könyvtári tagok számára, akik pedig nem rendelkeznek tagsággal, online regisztrációt követően használhatják ezeket. Az online szolgáltatások azonban nem helyettesítik a legnépszerűbbet: a könyvkölcsönzést, ezért a könyvtár könyvtári cserepont elnevezéssel könyvkölcsönzési szolgáltatást indít.

A könyvtári cserepontokon a bibliotékák zárva tartása mellett - ajtón vagy ablakon keresztül - lehetségessé válik a kölcsönzés. Kizárólag előzetesen megrendelt könyveket lehet elvinni, ezért a FSZEK olvasóbarát intézkedésként átmenetileg ingyenessé teszi az előjegyzést.

  • A cserepontok döntő többsége szerdától normál nyitvatartási időben kölcsönöz (néhány kivétel van felújítás vagy egyéb ok miatt),
  • a kijárási tilalomra tekintettel pedig minden bibliotéka 18 órakor bezár.
  • Az olvasók számára az utcai várakozás közben kötelező lesz a távolságtartás, illetve maszk viselése.
  • Az FSZEK az olvasók biztonsága érdekében a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszi újra hozzáférhetővé.

Mint a közlemény hangsúlyozza, a cserepontokon a beiratkozás és a kölcsönzött művek visszaadásának lehetősége is biztosított lesz, az FSZEK a novemberi bezárás óta beszerzett csaknem 14 ezer könyvújdonsággal is várja olvasóit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×