eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kő Pál szobrászművész, a Nemzet Művésze, Kossuth díjas, a Magyar Művészeti Akadémia tagja megnyitja a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában Galánfi András fafaragó, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia tagja jubileumi kiállítását.  A Tápláló gyökér című kiállítás  mintegy 80 alkotása Galánfi András hajdúszoboszlói fafaragó művész több évtizedes munkásságát, legjelentősebb műveit mutatja be.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Elhunyt Kő Pál szobrászművész, a Nemzet Művésze

A Kossuth-díjas magyar szobrászművész, egyetemi tanár 80 évet élt. Halálhírét fia, Kő Boldizsár tudatta a Facebook-oldalán.

Kő Pál 1941. június 2-án született Perespusztán, 1963–1968 között végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol Somogyi József tanítványa volt.

1955-ben a jászszentandrási katolikus templomba stációképeket készített. 1963 óta kiállító művész. 1978-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, 1990 óta tanszékvezetője, 1990–1991 között docense, 1991-től egyetemi tanára, 1992–1995 között rektorhelyettese.

1986 óta a hevesi művésztelep vezetője. 1990–1995 között a Kossuth-díj valamint a Széchenyi-díj Bizottságának tagja volt. A Samu Géza Alapítvány kuratóriumának elnöke. 1993–1996 között a Magyarok Világszövetsége Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságának elnöke. A Berzsenyi Dániel Társaság elnökségi tagja. 1995 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1996 óta a Lyukasóra képzőművészeti rovatvezetője. 2001-ben Párizsban életmű-kiállítása nyílt.

Az 1970-es évek közepéig főleg színesen festett pop-art faszobrokat készített. Későbbi stílusa egyre inkább visszanyúlt a magyar fafaragás hagyományaihoz. Ő készítette Mohácson a történelmi emlékhely rendezési koncepcióját, továbbá többek között ő alkotta meg a Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborműveit a Vatikánban.

Művészetét, munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. 1975-ben Munkácsy Mihály-díjat, 2001-ben Kossuth-íjat, 2006-ban, Prima Primissima díjat kapott, 2014 óta pedig a Nemzet Művésze. (Wikipédia)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×