eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma
Tandori Dezső portréja a Fiumei úti Nemzeti Sírkert ravatalozójában 2019. március 5-én. A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, a nemzet művésze 80 éves korában, február 13-án hunyt el.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Különleges írásokkal emlékeznek Tandori Dezsőre

Tandori Dezső halálának első évfordulóján a költő, író, műfordító eddig nem olvasható, látható alkotásaiból indított Napi Tandori címmel sorozatot a művész kiadója, a Tiszatáj folyóirat és a Tiszatájonline szerkesztősége.

A tiszatajonline.hu oldalon a szerző kéziratos töredékeiből, vázlataiból, írásokból és rajzokból, valamint a művész jellegzetes ideogrammáiból naponta egyet-egyet bemutatva próbálják felvillantani Tandori Dezső művészi pályának utánozhatatlan sokoldalúságát.

A Napi Tandori rovatban minden esetben eddig nem olvasható-látható tartalmak jelennek meg,

hogy emlékeztessenek Tandori egyedülálló teljesítményére és hogy valósan kiterjesszék a mindenki számára hozzáférhető Tandori-életmű határait. A szerkesztők reményei szerint a napi publikációk felidézik Tandori legendás irodalmi "teherbírását" és újabb Tandori-olvasók számára teszik megtapasztalhatóvá, értelmezhetővé a sajátos intenzitásában megmutatkozó Tandori-jelenséget.

Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten. Gyermekként határozta el, hogy író lesz, a korai prózai művek után gimnazistaként már versekkel is jelentkezett. 1958 és 1968 között írt verseiből állította össze első verseskötetét Töredék Hamletnek címmel és szinte azonnal magára vonta az irodalmi közélet figyelmét. A kitüntető figyelem megsokszorozódott az Egy talált tárgy megtisztítása című 1973-as könyve után, amelyet az első magyarországi posztmodern verseskötetnek tart az irodalomkritika. Tandori Dezsőt költői életművével, filozofikus mélységű, de felszabadultan játékos verseivel a 20. századi magyar költészet egyik megújítójaként tartják számon.

A hetvenes évektől kiterjedt "kalandozásokat" folytatott a műfajok és művészeti ágak világában. Írt gyermekverseket és ifjúsági regényt, filozofikus esszéket a magyar és a világirodalom, a zenei és a képzőművészeti élet jeles alakjairól, álnéven bűnügyi és tudományos fantasztikus regényeket is alkotott.

A hetvenes évek elején keletkeztek első képzőművészeti munkái, majd önálló ciklusokként jelentek meg indigó- és írógéprajzai. 1980 óta szépirodalmi kötetei is gyakran az általa készített borítókkal és illusztrációkkal láttak napvilágot.

Igen jelentős műfordítói munkássága is, elsősorban angolból és németből fordított. A hetvenes évek végén visszavonult az irodalmi élet nyilvánossága elől, majd a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójától ismét kilépett a nyilvánosság elé, sokat utazott, témái közé bekerültek a lovak, a lóversenypályák világa. Az utóbbi években újra visszavonult a nyilvánosságtól, nem adott interjút, nem vállalt nyilvános szereplést és keveset publikált.

Tandori Dezső 80 éves korában 2019. február 13-án hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×