eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikipédia/Joseph Karl Stieler

Lassan már a németeknek is csak egy bernáthegyi marad Beethoven?

A nevét csaknem minden 18 éven felüli ismeri, de többségük dúdolni tőle semmit sem tud.

Bár csaknem minden 18 éven felüli német hallotta már Beethoven nevét, viszonylag kevesen tudnának eldúdolni egy dallamot a zeneszerző valamelyik művéből - ezt állapította meg egy közvélemény-kutatás.

A YouGov felmérése szerint a megkérdezettek 95 százaléka ismerte Beethoven nevét. A válaszadók 11 százaléka mondta, hogy egyetlen művét sem ismeri, a megkérdezettek 74 százaléka viszont tudta, hogy ő komponálta a 9. szimfóniát.

Azok közül, akik ismerték a nevét, és azt is tudták, hogy zeneszerző, 15 százalék számára egyetlen munkája sem volt ismert.

Németországban idén ünneplik Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját. Ez alkalomból mintegy ezer koncertet, operaelőadásokat és rengeteg rendezvényt tartanak országszerte.

A közvélemény-kutatás szerint azonban a megkérdezettek közül sokan nem voltak meggyőződve, hogy a komolyzene még mindig fontos szerepet tölt be a modern társadalomban, 68 százalékuk azzal értett egyet, hogy a műfaj elvesztette jelentőségét.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×