INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

paul gauguin

árverés

festmény

Párizs, 2017. október 9.Paul Gauguin posztimpresszionista francia festő alkotásaiból Gauguin, az alkímista címmel rendezett kiállítást néz egy látogató a párizsi Grand Palais múzeumegyüttesben 2017. október 9-én, a sajtónapon. A tárlat október 11. és 2018. január 22. között tekinthető meg. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Hihetetlen összegért kelt el egy Gauguin-festmény

Infostart / MTI

A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért (3,2 milliárd forintért) kelt el Paul Gauguin (1848-1903) francia posztimpresszionista festő egy műve egy párizsi árverésen.

Az Artcurial aukciósház közlése szerint az 1897-ben Tahiti szigetén festett remekművet, a Te Bourao II-t (A hibiszkuszfa II) külföldi gyűjtő vásárolta meg, ám a kép Franciaországban marad.

Bruno Jaubert, az Artcurial impresszionista és modern művészeti osztályának társigazgatója elmondta, az olajfestmény az egyetlen, magángyűjteményben lévő mű abból a kilencből, melyet Tahitin alkotott és 1898-ban hazaküldött Párizsba.

A többi nyolcat a világ legnagyobb presztízsű kiállítótermei őrzik - tette hozzá.

Az Artcurial szerint több mint 20 éve nem adtak el a francia piacon Gauguin Tahitin festett képeiből.

A Te Bourao II árát 5-7 millió euróra becsülték.

Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, Gauguin Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.

A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik.

A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll.

Gauguin életében nem adták el a festményt,

Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik.

A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018