eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pixabay

Nagy felfedezés egy Shakespeare-műről

Egyenlő arányban működött közre a VIII. Henrik című királydráma megírásában William Shakespeare és John Fletcher - állapította meg egy cseh kutató, aki gépi tanulásra épülő technológiát alkalmazva tanulmányozta a művet.

Shakespeare az 1500-as évek végétől az 1600-as évek elejéig élt és alkotott, olyan műveket hagyva maga után, mint a Hamlet, a Macbeth, valamint a Rómeó és Júlia. Az ő nevéhez fűződik a VIII. Henrik is, noha a történészek többsége egyetért abban, hogy ennek megírásában segítettek neki. Sokak szerint a közreműködő John Fletcher, a Jakab-kori színház népszerű írója volt.

A prágai Cseh Tudományos Akadémia kutatójában, Petr Plechácban felmerült a gondolat, hogy vajon gépi tanulási technológia segítségével meg lehet-e állapítani, hogy a színdarab mely részeit írta Shakespeare és melyeket Fletcher - olvasható a techxplore.com. technológiai hírportálon.

A kutató egy gépi tanulási algoritmust fejlesztett ki, amely elemzi egy adott író stílusát, azonosítva benne bizonyos jellegzetességeket.

Az algoritmust Shakespeare és Fletcher saját művein "edzette", majd lefutatta a VIII. Henriken is.

Az eredmények azt mutatják, hogy a két férfi egyenlő arányban vett részt a darab megírásában és az algoritmusnak köszönhetően Plechác azt is pontosan látta, hogy ki írta az egyes részeket.

Az arXiv szerverre, a tudományos munkák online adattárába feltöltött tanulmányában a kutató kifejti, hogy a két író általában jelenetenként váltotta egymást, de előfordult, hogy egyikük elkezdte, a másik pedig befejezte a színt.

Plechác egy harmadik korabeli színdarabíró, Philip Massinger esetleges közreműködését is vizsgálta, de az ő kéznyomát nem találta az algoritmus a VIII. Henrikben.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×