eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Résztvevő libát kerget a szőlőtőkék között a Márton-napon rendezett Libadalom elnevezésű rendezvényen Etyeken 2018. november 11-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nem kizárólag a libákról szól a mai nap

November 11-én van Szent Márton napja, a libator és az újbor ünnepe.

Szent Márton nem szeretett volna püspök lenni, vesztére azonban libák közé bújt el – elevenítette fel a szent legendáját az InfoRádió Aréna című műsorában Vinkó József gasztronómiai szakújságíró. E szerint egykor egy didergő koldusnak adata köpenye felét. Másnap álmában Krisztust látta abban az öltözékben, aki így szólt: "A katechumen Márton öltöztetett föl engem ezzel a ruhával!" Így aztán remeteként nagy hírre tett szert, emiatt a Tours-i egyházatyák elhatározták, hogy kinevezik püspöknek. Amikor erről értesült, ijedtében egy baromfiudvarban próbált elbújni, ahol persze a libák gágogásukkal elárulták, így végül püspökké avatták, a szárnyasokat pedig megsütötték. November 11-e a temetésének és később a szentté avatásának napja.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani – mondta az InfoRádiónak Lengyel Emese, a Szentendrei Skanzen munkatársa.

"A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli pihenőidőszaka, és ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. Márton napon kóstolták meg az újbort és ilyenkor vágták le a tömött libákat, ugyanis ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még jóízűeket lehetett enni és mulatozni – magyarázta Lengyel Emese. – Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. És kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint,

aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

Vinkó József a Szent Márton napi mondás második feléről is szólt az InfoRádió Aréna című műsorában. "A mondásnak mindig csak az első felét idézzük, pedig valójában úgy volt ez a mondás, hogy aki Márton napon újbort nem iszik, egész évben szomjazik. Logikus a gasztronómia – jegyezte meg –, a tavaszi liba éppen novemberre éri el a jó zsíros állapotát, hízik meg, és már a mája is jó, sütnivaló. És ilyenkor derül ki a lényeg: hogy a hordóból a lefejtett bor, amikor palackozzuk, az milyen" – tette hozzá.

A bor szerepére utal az a mondás is, hogy „A bornak szent Márton a bírája”.

Szent Márton napján szokásban volt az időjárásjóslás is. "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál" – szól a mondás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×