INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

orbán zoltán

madár

bagoly

év madara

Baglyok között dől el az év madara cím

Baglyok között dől el az év madara cím

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Július 25-ig szavazhatnak az érdeklődők arra, hogy 2020-ban mely faj legyen az év madara. Idén három bagolyfaj verseng a címért.

A Magyarországon fészkelő bagolyfajok közül egyedül a gyöngybagoly van bajban és szorul emberi segítségre – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette: szinte kizárólag épületekben, templomtornyokban fészkel. A szervezet elnöksége azonban úgy döntött, hogy mivel a faj már többször volt az év madara, így idén az uráli bagoly, a füleskuvik és az erdei fülesbagoly közül lehet választani.

Utóbbi kettő a lakott területen élők közül a leggyakoribb, legismertebb a fülesbagoly. A füleskuvik az egyetlen vonuló bagolyfajunk, mely kisebb, mint a kuvik.

Az uráli bagoly még nem organizálódott magyarországon, bár egyre nő a Magyarországon fészkelő párok száma. Mindhárom faj kisrágcsálókat, rovarokat fogyaszt. Mesterséges fészkekkel jól segíthető a költésük.

Az uráli bagoly esetében fontos a megfelelő fakezelés, hogy a költési időszakban ne vágják ki a fákat. Mivel a baglyok nem építenek fészket, így nélkülözhetetlen számukra a varjúfajok – a dolmányos varjú és a szarka – közelsége, melyek fészkei a legfontosabb természetes otthont jelenti számukra.

Az év madarára július 25. 12 óráig lehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Baglyok között dől el az év madara cím
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018