eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Münnich Aladár által tervezett lakóház a Bauhaus stílusban épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen 2013. október 15-én. 1931-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsának pályázata alapján összesen tizenkilenc ház épült fel a kor neves építészeinek tervei alapján a pasaréti mintatelepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

Budapestiek tömegei lézengenek idegen társasházak udvarán

A hétvégén újra megrendezik a Budapest100 nevű programsorozatot, amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, és közelebb hozza egymáshoz a városlakókat - hívta fel a figyelmet a program egyik projektvezetője, Klaniczay János.

A Budapest100 2011 óta minden évben megszervezi nyitott házak hétvégéjét; az a különlegessége, hogy ilyenkor a lakók látják vendégül a betérőket - mondta el az InfoRádióban Klaniczay János, a Budapest100 egyik projektvezetője.

Idén, a bauhaus centenáriumán a "városi modern" nyomába erednek, több mint 50 csatlakozó helyszínen lehet bemenni a társasházak közös tereibe, itt kiállítások, vezetések, gyerekprogramok, koncertek várják a látogatókat.

"Két nagyon fontos állításunk van: minden ház érdekes, minden program ingyenes"

- tette hozzá Klaniczay János.

Az ő személyes kedvence a Bajcsy-Zsilinszky köz 1. és 2., ami nem tipikusan bauhaus épület, sok art-deco is van rajtuk, azonban fel lehet fedezni rajtuk a korra emlékeztető jegyeket; mindkét házban különlegességekkel készülnek az akció önkéntesei és a lakók.

A programfolyamot évről évre hatalmas érdeklődés övezi,

nagyjából 20 ezer látogató veszi ilyenkor a nyakába Budapestet.

Idén is hasonló számokra számítanak, akkor is, ha nem lesz feltétlenül jó idő.

A helyszínek eléggé szórtak, de minden egy helyen megtalálható a kezdeményezés honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×