eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bődey János, az Index.hu fotóriportere Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket című sorozatának egyik felvétele. A sorozat első díjat nyert Mindennapi élet (sorozat) kategóriában a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2019. január 28-án.
Nyitókép: MTI/Bődey János

Szívfacsaró képriport nyerte az André Kertész Nagydíjat

A legjobb emberközpontú pályaműnek járó André Kertész Nagydíjat nyerte el Bődey János képsorozata a Magyar Sajtófotó Pályázaton. A "Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket" című sorozatról az Index fotósa, Bődey János beszélt az InfoRádióban.

Niki egy 26 éves, súlyosan fogyatékos lány, akit a szülei nevelnek és van egy testvére is. Bődey János úgy ismerkedett meg velük, hogy az Index a Jószolgálati díj médiapartnereként feldolgozta egy fejlesztő-gondozó otthon mindennapi életét. Niki is ebbe az otthonba jár, anyukája reggel odaviszi, este pedig haza - mondta el az InfoRádióban az Index fotográfusa.

"Ott tudtam a családdal úgy beszélgetni, hogy kialakuljon egy olyan bizalom, nyitottság, hogy ők is lássák: az a munka, amit szeretnék velük együtt végezni, az miről is szól és miért fontos" - tette hozzá. A fotósorozat elkészítésének kulcsa az volt, hogy "ha az ember nyitottságot ad, akkor nyitottságot kap".

A fő probléma a fotós szerint az, hogy sokszor

a többszörösen fogyatékos emberek el vannak rejtve a társadalom elől, és ennek az elrejtésnek maga az érintett is aláveti magát, így kezd el viselkedni, a társadalom pedig nem tesz ez ellen.

"Niki szülei ezt végig tudták gondolni, és meg tudtam bennük erősíteni, hogy a küzdelmükre valójában büszkék lehetnek, tehát pont az ellenkezője igaz annak, amit ők éreznek" - mondta el Bődey János, aki arra törekedett, hogy koncentráltan foglalja össze a mindennapjaikat, ezért minden napszakban elment hozzájuk.

A sorozat címe: Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket. Ez arra utal, hogy

ha a szülők meghalnak majd, és nincs más családtag, aki Niki gondját viselné, akkor Niki bekerül egy intézménybe, ahol pár hónapon belül "elmennek ezek az emberek".
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×