INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

andré kertész-díj

bődey jános

index

fénykép

Bődey János, az Index.hu fotóriportere Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket című sorozatának egyik felvétele. A sorozat első díjat nyert Mindennapi élet (sorozat) kategóriában a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2019. január 28-án.

Szívfacsaró képriport nyerte az André Kertész Nagydíjat

InfoRádió

A legjobb emberközpontú pályaműnek járó André Kertész Nagydíjat nyerte el Bődey János képsorozata a Magyar Sajtófotó Pályázaton. A "Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket" című sorozatról az Index fotósa, Bődey János beszélt az InfoRádióban.

Niki egy 26 éves, súlyosan fogyatékos lány, akit a szülei nevelnek és van egy testvére is. Bődey János úgy ismerkedett meg velük, hogy az Index a Jószolgálati díj médiapartnereként feldolgozta egy fejlesztő-gondozó otthon mindennapi életét. Niki is ebbe az otthonba jár, anyukája reggel odaviszi, este pedig haza - mondta el az InfoRádióban az Index fotográfusa.

"Ott tudtam a családdal úgy beszélgetni, hogy kialakuljon egy olyan bizalom, nyitottság, hogy ők is lássák: az a munka, amit szeretnék velük együtt végezni, az miről is szól és miért fontos" - tette hozzá. A fotósorozat elkészítésének kulcsa az volt, hogy "ha az ember nyitottságot ad, akkor nyitottságot kap".

A fő probléma a fotós szerint az, hogy sokszor

a többszörösen fogyatékos emberek el vannak rejtve a társadalom elől, és ennek az elrejtésnek maga az érintett is aláveti magát, így kezd el viselkedni, a társadalom pedig nem tesz ez ellen.

"Niki szülei ezt végig tudták gondolni, és meg tudtam bennük erősíteni, hogy a küzdelmükre valójában büszkék lehetnek, tehát pont az ellenkezője igaz annak, amit ők éreznek" - mondta el Bődey János, aki arra törekedett, hogy koncentráltan foglalja össze a mindennapjaikat, ezért minden napszakban elment hozzájuk.

A sorozat címe: Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket. Ez arra utal, hogy

ha a szülők meghalnak majd, és nincs más családtag, aki Niki gondját viselné, akkor Niki bekerül egy intézménybe, ahol pár hónapon belül "elmennek ezek az emberek".
Nyitókép: MTI/Bődey János

Kapcsolódó hang

Magyar Sajtófotó - André Kertész Nagydíj
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018