eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elhunyt Montserrat Caballé

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Montserrat Caballé spanyol szoprán, a múlt század egyik legnagyobb, fellépéseinek számát tekintve egyik legaktívabb operaénekese - közölte az AFP hírügynökség és az El País című madridi lap.

Montserrat Caballé a barcelonai Sant Pau kórházban hunyt el szombatra virradóra. Az énekesnőtől vasárnap vesznek végső búcsút, és hétfőn temetik el.

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch Barcelonában született 1933-ban, keresztnevét a város híres búcsújáróhelye után kapta. A barcelonai konzervatóriumban diplomázott húszévesen a legmagasabb, arany kitüntetéssel. 1956-ban a bázeli operaház tagja lett, ahol Puccini Bohéméletének Mimijeként hatalmas sikert aratott, és ettől kezdve már nagy szerepeket is kapott.

A hírnév 1965-ben, egyetlen este kapta szárnyaira: New Yorkban a megbetegedett Marilyn Horne helyére ugrott be Donizetti Lucrezia Borgia című operájának hangverseny-előadásán. A közönség huszonöt perces álló tapssal ünnepelte, másnap a Metropolitan opera szerződést ajánlott neki. A londoni Covent Garden közönsége 1972-ben Verdi Traviatájában Violetta szerepében csodálhatta meg először a hangját.

Caballé repertoárja 90 operaszerepet - elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini műveit - és 800 dalt ölelt fel, emellett szívesen énekelt spanyol dalokat, zarzuelákat is. Férje Bernabé Martí tenorénekes, lányukból is énekesnő lett, anya és lánya számos alkalommal lépett fel együtt.

Maria Callas 1977-ben bekövetkezett halála után sokan Caballét tekintették az "isteni díva" utódának.

Nevét még ismertebbé tette a Barcelona című dal, amelyet közösen énekelt Freddie Mercuryvel, a Queen együttes énekesével, és amely az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala volt. Caballé a kilencvenes évek második felében más rocksztárokkal is készített lemezt.

Az énekesnő több mint öt és fél évtizedet töltött a színpadon, négyezer fellépésével minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×