eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Még soha nem volt ennyi magyar jelölés az európai filmfesztiválon

Még soha nem volt ennyi magyar jelölés az európai filmfesztiválon

Négy kategóriában versenyez Enyedi Ildikó Testről és lélekről című mozija az Európai Filmdíjakért, magyar alkotás még soha nem kapott ennyi jelölést.

Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeit a sevillai filmfesztiválon hétvégén. Enyedi Ildikó Arany-medve díjas Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes. Az alkotás versenyben lesz a legjobb filmek között, Enyedi Ildikót a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó díjra is jelölték, Borbély Alexandra pedig a legjobb női főszereplő kategóriában esélyes az Európai Filmdíjra. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést.

Enyedi Ildikó a film magyarországi bemutatója előtt az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy nagyon megkönnyebbült, hogy ez a zárt, csendes alkotás Berlinben utat talált a nézőkhöz.

„Ez örök emberi történet, de a vivőanyaga, a szivacs legtöbbször jó, ha valamilyen konkrét térben történik. Ebben az esetben azért, mert egy elvont helyzet az Alkotó személyét tolta volna előtérbe, ezért egy reális helyszín kellett, ami modellként tud szolgálni. Ilyen modellnek tekintettem a vágóhidat.”

A legjobb filmek közé jelölték még a 120 dobbanás percenként, a Szeretet nélkül, A remény másik oldala és A négyzetet című alkotásokat, Borbély Alexandra pedig – többek között - Juliette Binoche-sal és Isabelle Huppert-rel van versenyben a díjért. Korábban az InfoRádiónak arról beszélt, hogy magabiztosabb lett és a színészi játéka is változott a forgatás után.

„Az önbizalmam a színészettel kapcsolatban megerősödik és Máthé Gábor is azt mondta, mintha máshogy játszanék. Én is érzem magamban a pozitív hatásait.”

A rövidfilmek között Bucsi Réka – korábban szintén Berlinben debütált - Love című animációja is versenyben van. Az Európai Filmdíjakat december 9-én adják át Berlinben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×