eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Többen hallgatják, mint ahányan olvassák a kötelező olvasmányokat

Többen hallgatják, mint ahányan olvassák a kötelező olvasmányokat

Többen töltik le a kötelező olvasmányokat hangoskönyvként, mint olvasható formátumban – derül ki a Magyar Elektronikus Könyvtár adataiból. A MEK honlapján már több mint 300 – zömében – magyar klasszikus érhető el mp3-as formátumban is.

Hogy a diákok többsége előnyben részesíti a tabletet, a kindle-t a hagyományos papír alapú könyveknél, az ma már szinte általános jelenség. A Magyar Elektronikus Könyvtár mobilapplikációja egyelőre azonban csak a katalógust jeleníti meg, azaz utánanézhetünk, hogy az általunk keresett kötet fellelhető-e az online adatbázisban, de ha szeretnénk elolvasni, akkor internetes kapcsolatra lesz szükségünk, hiszen a csaknem 17 ezer dokumentum rengeteg helyet foglalna egy-egy gépen.

A nyár sok diák számára a kötelező olvasmányok idejét jelenti, és a Magyar Elektronikus Könyvtár júniusi adataiból is jól látszik, hogy nagyon népszerűek a klasszikusok:

Az egri csillagok és A kőszívű ember fiai is a lista első felében van, noha a Winnetou és Rejtő Jenő művei ugyancsak felbukkannak a legnépszerűbbek közt.

Ami érdekes, hogy a kötelező olvasmányok esetében több a hangoskönyv-letöltés, mint a szövegformátumú.

A MEK eredetileg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségével együttműködésben kezdte el a hangoskönyvek digitális formátumú feltöltését – mondta Moldován István, az Országos Széchenyi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának vezetője.

„Ezek a hangoskönyvek nem irodalmi művészek által felolvasott, dramaturgizált hangoskönyvek, hanem egyszerű önkéntesek által felolvasott szövegek voltak. Azért olvasták fel a teljes szöveget, hogy a vakok is hozzáférhessenek. Korábban magnószalagokon készítették és terjesztették, majd a mi projektünk kapcsán kezdődött el a digitalizálásuk. Ez egyfajta teszt is volt, hogy hogyan tudjuk ezeket online biztosítani” - mondta az osztályvezető.

Hamarosan azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a látássérülteknél sokkal szélesebb közönséget érdekelhetnek ezek a hangoskönyvek – tette hozzá Moldován István.

„Kaptunk például köszönőleveleket kamionsofőröktől, akik sok száz kilométert vezettek folyamatosan, és közben egy-egy regényt hallgattak.

De például a külföldön magyarul tanulók számára is hasznos lehetne a hanganyagokat hallgatni”- mesélte.

Többen hallgatják, mint ahányan olvassák a kötelező olvasmányokat

Azóta profi előadóművészeket is bevontak a programba, a kezdeményezésnek azonban az egyre szélesebb hangoskönyvpiac és a pénzhiány szab gátat.

És bár kötelező olvasmányok: a nyár mindig az egyik legcsendesebb időszak az online könyvtárban; míg a tavaszi érettségi- vagy egyetemi vizsgák ideje alatt átlagosan több mint 40-45 ezer látogatója van a MEK-nek naponta, addig június-júliusban ez a szám visszaesik 25-30 ezerre.

Érdemes még tudni, hogy létezik egy Kötelező olvasmányok nevű android applikáció, amely szintén a MEK adatbázisát használja, ám abszolút magánkezdeményezésre jött lére, és a Google Play tanulsága szerint a 2014-es indulás óta nem bővült vagy frissült a kínálata.

Ha pedig kortárs szövegek online változatára van szükség, akkor a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának honlapján érdemes keresgélni, ahol – Csoóri Sándortól Esterházy Péteren át Szabó Magdáig több mint 80 magyar író-költő írásai olvashatóak jogtiszta digitalizált formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×