eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Látogatók megtekintik a II. világháború ideje óta, vagyis mintegy 70 éve zárva tartott Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, amely 2015-2018 közötti rekonstrukció következtében megújult.  MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Nagy Zoltán

Nagy dobással nyit októberben a Szépművészeti

A két lábra ágaskodó "Budapesti lovassal", Leonardo da Vinci remekművével kedveskedik látogatóinak három és fél év szünet után, október 31-én a múzeum.

Új állandó kiállítással és a művész halálának 500. évfordulójára egy Leonardo da Vinci-kamaratárlattal nyit újra október utolsó napján a Szépművészeti Múzeum - tudta meg az InfoRádió Baán László főigazgatótól.

"A felújítással a Szépművészeti Európa legjobb múzeumépületeinek sorába lép"

- fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy korszakos változásként visszatérnek a magyar remekművek a múzeumba az egyetemes műalkotások mellett. "Most egyfajta régi mesterek tára lesz a múzeum: antik és egyiptomi gyűjtemény, európai és magyar régi mestereké."

Leonardo da Vincihez köthető érdekességként elmondta még, hogy

a Szépművészeti őrzi a nagysághoz köthető egyetlen lovasszobrot, a "Budapesti lovast".

A két lábra ágaskodó állat megalkotása mérnöki munkát is igényelt da Vincitől, a problematika pedig - mint Baán László elmondta - egész életén át foglalkoztatta a művészt. Az ehhez kapcsolódó rajzokat is bemutatja a kamarakiállítás, amelyhez az anyag egy részét a Louvre-ból kapja kölcsön a múzeum

A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, 15 ezer négyzetméterre kiterjedő rekonstrukciós munkálatai érnek most véget, az intézmény három és fél esztendőn át tartott zárva. A múzeum Román csarnokát áprilisban már megnyitották, ez hetven évig nem volt látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×