INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

szépművészeti múzeum

leonardo da vinci

baán lászló

Látogatók megtekintik a II. világháború ideje óta, vagyis mintegy 70 éve zárva tartott Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, amely 2015-2018 közötti rekonstrukció következtében megújult.  MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán  *************************** Kedves Felhasználó!

Nagy dobással nyit októberben a Szépművészeti

InfoRádió

A két lábra ágaskodó "Budapesti lovassal", Leonardo da Vinci remekművével kedveskedik látogatóinak három és fél év szünet után, október 31-én a múzeum.

Új állandó kiállítással és a művész halálának 500. évfordulójára egy Leonardo da Vinci-kamaratárlattal nyit újra október utolsó napján a Szépművészeti Múzeum - tudta meg az InfoRádió Baán László főigazgatótól.

"A felújítással a Szépművészeti Európa legjobb múzeumépületeinek sorába lép"

- fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy korszakos változásként visszatérnek a magyar remekművek a múzeumba az egyetemes műalkotások mellett. "Most egyfajta régi mesterek tára lesz a múzeum: antik és egyiptomi gyűjtemény, európai és magyar régi mestereké."

Leonardo da Vincihez köthető érdekességként elmondta még, hogy

a Szépművészeti őrzi a nagysághoz köthető egyetlen lovasszobrot, a "Budapesti lovast".

A két lábra ágaskodó állat megalkotása mérnöki munkát is igényelt da Vincitől, a problematika pedig - mint Baán László elmondta - egész életén át foglalkoztatta a művészt. Az ehhez kapcsolódó rajzokat is bemutatja a kamarakiállítás, amelyhez az anyag egy részét a Louvre-ból kapja kölcsön a múzeum

A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, 15 ezer négyzetméterre kiterjedő rekonstrukciós munkálatai érnek most véget, az intézmény három és fél esztendőn át tartott zárva. A múzeum Román csarnokát áprilisban már megnyitották, ez hetven évig nem volt látható.

Nyitókép: Nagy Zoltán

Kapcsolódó hang

Da Vincivel robbant a Szépművészeti - Baán László
 


Román Csarnok - restaurátor
 


Tolongás a Román Csarnokban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018