eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Ennyit értek Edison izzói

Thomas Edison amerikai feltaláló laboratóriumának kulcsait, valamint többek között néhány olyan izzót árvereztek el Dallasban, amit ő tökéletesített. Az aukció több mint 60 ezer dollárt (16,6 millió forintot) hozott.

A kulcsokért, melyek annak a laboratóriumnak az ajtaját nyitották, ahol a rendkívül termékeny feltaláló és üzletember a hengeres fonográfot készítette, 10 625 dollárt adtak a Heritage aukciósház licitálásán.

Egy német feltaláló azt állította, előbb találta fel az izzót, mint Edison. A német villanykörtéjéért 23 750 dollárt adott egy vevő. Edison egy ötdarabos izzókészletéért 30 ezer dollárt fizetett a győztes licitáló.

A relikviák egy pittsburghi férfi tulajdonában voltak, ő az egyik nagynénjétől vásárolta meg őket. A nő az Edisont szabadalmi ügyekben képviselő ügyvédi iroda egy jogászának volt a felesége.

Az elárverezett hat kulcs közül annak idején ötre ráírták, melyik ajtót nyitja, köztük volt a híres Menlo Park-i laboratórium is, ahol Edison 1876-ban kezdett dolgozni és amely "találmánygyárként" lett híres.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×