eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mobilappon elevenedik meg a történelem a Thury várban

Megelevenedik a történelem a várpalotai Thury-várban egy új mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően. A magyar szakemberek által kifejlesztett applikáció a vár öt helyszínén segíti a látogatókat - tudatta az INDE R&D Kft. fejlesztési igazgatója.

Kovács Norbert elmondta, az applikáció lényege, hogy a kiterjesztett valósággal még vonzóbbá tegyék a várat a látogatók számára, akik piactéri jelenetet, portyára való készülődést és egy katonai gyakorlatot is láthatnak "a virtuális valóságban", valamint egy kovácsműhely és egy kínzókamra is feltűnik a háromdimenziós térben. A munkában a Thury-Vár Nonprofit Kft. munkatársai és Csepin Péter hagyományőrző is közreműködött. Az alkalmazás indításakor Thury György üdvözli a felhasználókat, a jelenetekben pedig elképzelt szereplők vannak, korhű öltözékben és környezetben - fejtette ki Kovács Norbert. A fejlesztési igazgató elmondta: a kiterjesztett valósághoz három elem szükséges, a grafika, amely a tartalom elindításához kell, a képfelismerő algoritmus, valamint a megjelenítendő tartalom. Az algoritmus "elemzi" az eszköz kameráján keresztül beérkező képet, és amint felismer egy előre betanított vizuális elemet, elindítja, és látszólag a térben, valójában a kameraképre vetítve, elhelyezi a 3D-s tartalmat - fejtette ki Kovács Norbert.

Az alkalmazás hamarosan elérhető lesz ingyenesen az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban ThuryTrip néven - fűzte hozzá.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Thury György várkapitány 1566-os törökök felett aratott várpalotai győzelme tiszteletére meghirdetett Thury-emlékév programjait igyekeztek úgy összeállítani, hogy a fiatalabb generáció is találjon köztük vonzó programokra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×