eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Megnyílt szerdán a 68. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.

Az ötnapos vásáron több mint száz országból nagyjából 7100 kiállító vesz részt. A vásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több mint 4 ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik.

A díszvendég Hollandia és a belgiumi, holland nyelvű Flamand régió. A vásárra a holland nyelvű irodalom 450 újdonságát fordították le németre. A holland-flamand standot Vilmos-Sándor holland és Fülöp belga uralkodó nyitotta meg.

A Frankfurti Könyvvásár az idén is pillanatfelvétel a könyvszakma helyzetéről, és a várható fejlemények vizsgálatának fóruma. Már hosszú ideje nem csupán a könyvről szól, középpontjában egyre inkább a tartalom fogalma áll, a hordozótól, médiumtól függetlenül - mondták a szervezők a napokban egy berlini háttérbeszélgetésen. A többi között rámutattak, hogy a digitális formátum - az e-könyv és e-könyv-olvasó készülékek - megjelenése nem fenyegeti a hagyományos, nyomtatott könyvet, nem is veti vissza számottevő mértékben a forgalmat. Az új formátum hatása leginkább abban figyelhető meg, hogy a kiadók egyre inkább törekednek szép, míves könyvek megjelentetésére, nyomtatott kiadványaik könyvművészeti minőségének emelésére.

Azonban a zene- és a filmipar után a képzőművészetet, irodalmat, ismeretterjesztést, a kulturális javak termelésének, elosztásának és fogyasztásának teljes rendszerét is egyre inkább átalakítja a digitalizáció. Erre reflektál a vásár idei legnagyobb szabású újítása, a kreatív ipar és a digitalizáció kapcsolatát a középpontba állító The Arts nevű szekció. Ezen a megnyitó napján a brit David Hockney volt a fő vendég, az egyik leghíresebb kortárs festőként művészeként számon tartott festő a táblagépe érintőkijelzőjén alkotott képeit mutatta be.

A magyar standot és a magyar irodalmi programot a Balassi Intézet Publishing Hungary nevű programja és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szervezi, a többi között bemutatják Darvasi László Isten. Haza. Csal. című novelláskötetének és Barnás Ferenc Másik halál című regényének német kiadását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×